Rosenbergová (ČSSD): Tanky vtrhly do Liberce podle radnice už 19. srpna. Vy to nevíte?

13.08.2016 11:45

Nevybavuje se mi jediný příklad z nedávné minulosti, kdy by některá obec v republice, kraj nebo vláda slavily významné výročí v jiný den, než se daná událost skutečně stala. Až nyní. Vedení města Liberce se pustilo do přepisování dějin. Pořádá pietní akt k výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy už v pátek 19. srpna, tedy v den, na který nepřipadá žádné výročí.

Rosenbergová (ČSSD): Tanky vtrhly do Liberce podle radnice už 19. srpna. Vy to nevíte?
Foto: liberec.cz
Popisek: Zastupitelka Liberce Mgr. Martina Rosenbergová, bývalá primátorka

Možná se nechce politikům, které si z našich daní platíme my všichni, v neděli 21. srpna do práce. Třeba celé vedení radnice o víkendu hromadně odjíždí na dovolenou. Nevím. V každém případě pokládám zacházení s tak zlomovou událostí, jakou byl 21. srpen 1968, za vrchol ignorace a neúcty k dějinám. Co si o tomto kroku pomyslí příbuzní devíti libereckých obětí vojenské invaze? Vždyť ti lidé 19. srpna ještě žili.

Vpád cizích vojsk 21. srpna 1968 ukončil Pražské jaro, udusil v tehdejším Československu touhu lidí po svobodě a demokracii a odstartoval 41 let totality. Dějiny psali obyčejní lidé vlastní krví. Zaslouží si, abychom na ně vzpomínali v den, který se pro ně stal osudným. Proto půjdu k tankovému pásu na průčelí historické radnice položit kytičku spolu s dalšími až v den výročí, tedy 21. srpna.

K němu se bohužel váže i další kopanec ze strany vedení radnice. V oficiální pozvánce na vzpomínkové shromáždění už vloni primátor Batthyány nazval tankový pás se jmény devíti obětí srpna 1968 „památníkem obětem napadení“. A letos se v pozvánce stejný název pomníku objevil znovu. Dílo sochaře Jiřího Gdovína však bývá od samého začátku nejčastěji pojmenováváno jako „Pomník obětem okupace 1968“.

U toho, kdo vidí „písečnou pláž“ na náměstí za vrchol léta, ale asi nemá smysl hledat hlubší znalosti. Ostatně kopání do mičudy v obřadní síni radnice vypovídá víc než výmluvně o primátorově úctě k hodnotám. Takže se vlastně přestávám divit tomu, že město bude 19. srpna „slavit“ 21. srpen.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.