Rouček: Dialog srbské vlády o normalizaci vztahů s Prištinou by měl nadále pokračovat

19.03.2014 10:29

Libor Rouček k nové srbské vládě.

Rouček: Dialog srbské vlády o normalizaci vztahů s Prištinou by měl nadále pokračovat
Foto: liborroucek.cz
Popisek: Europoslanec Libor Rouček

Evropští sociální demokraté blahopřejí občanům Srbska ke svobodnému, spravedlivému a hladkému průběhu nedělních parlamentních voleb.

Srbská pokroková strana (SNS) se 48,3% voličských hlasů a se 158 křesly z 250 členného parlamentu se stala jasným vítězem voleb.

Libor Rouček, místopředseda Skupiny S&D pro politiku sousedství a rozšíření, k tomu řekl:

“Srbská pokroková strana získala jeden z nejsilnějších mandátů, jaký je v demokratické společnosti možný. Nyní přebírá historickou odpovědnost, v jejímž rámci může tento mandát využít zodpovědným způsobem k urychlení přístupového procesu do EU. Vyzýváme nově zvolené srbské představitele k zavedení dalších důležitých reforem v oblasti právního státu, boje proti korupci a modernizace ekonomie, které jsou součástí jednání o přistoupení k EU. Dialog o normalizaci vztahů s Prištinou by měl nadále pokračovat.

"Je však nezbytně nutné, aby vláda vedená stranou SNS udělala vše, co je v jejích silách, aby zabránila dojmu, že neoprávněně centralizuje moc a zasahuje do všech oblastí srbské společnosti - včetně opozičních stran. Je třeba vybudovat široký konsensus kolem reformního procesu a evropské integrace. Zapojení všech a dosažení shody jsou důležitá zejména v situacích, kdy vládnoucí strana disponuje absolutní většinou hlasů. To je podstatou evropských a demokratických hodnot."

„Evropští sociální demokraté také vybízejí představitele opozičních stran ke společné spolupráci na konsolidaci a posílení středo-levého politického spektra v Srbsku. Při konstruktivní spolupráci s novou vládou musí být opoziční strany připraveny prokázat vůči ní jasnou a důvěryhodnou alternativu.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libor Rouček - profil

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…