Rouček: Dialog srbské vlády o normalizaci vztahů s Prištinou by měl nadále pokračovat

19.03.2014 10:29

Libor Rouček k nové srbské vládě.

Rouček: Dialog srbské vlády o normalizaci vztahů s Prištinou by měl nadále pokračovat
Foto: liborroucek.cz
Popisek: Europoslanec Libor Rouček

Evropští sociální demokraté blahopřejí občanům Srbska ke svobodnému, spravedlivému a hladkému průběhu nedělních parlamentních voleb.

Srbská pokroková strana (SNS) se 48,3% voličských hlasů a se 158 křesly z 250 členného parlamentu se stala jasným vítězem voleb.

Libor Rouček, místopředseda Skupiny S&D pro politiku sousedství a rozšíření, k tomu řekl:

“Srbská pokroková strana získala jeden z nejsilnějších mandátů, jaký je v demokratické společnosti možný. Nyní přebírá historickou odpovědnost, v jejímž rámci může tento mandát využít zodpovědným způsobem k urychlení přístupového procesu do EU. Vyzýváme nově zvolené srbské představitele k zavedení dalších důležitých reforem v oblasti právního státu, boje proti korupci a modernizace ekonomie, které jsou součástí jednání o přistoupení k EU. Dialog o normalizaci vztahů s Prištinou by měl nadále pokračovat.

"Je však nezbytně nutné, aby vláda vedená stranou SNS udělala vše, co je v jejích silách, aby zabránila dojmu, že neoprávněně centralizuje moc a zasahuje do všech oblastí srbské společnosti - včetně opozičních stran. Je třeba vybudovat široký konsensus kolem reformního procesu a evropské integrace. Zapojení všech a dosažení shody jsou důležitá zejména v situacích, kdy vládnoucí strana disponuje absolutní většinou hlasů. To je podstatou evropských a demokratických hodnot."

„Evropští sociální demokraté také vybízejí představitele opozičních stran ke společné spolupráci na konsolidaci a posílení středo-levého politického spektra v Srbsku. Při konstruktivní spolupráci s novou vládou musí být opoziční strany připraveny prokázat vůči ní jasnou a důvěryhodnou alternativu.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libor Rouček - profil

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…