Rozvoral (SPD): Ctíme památku všech obětí při vyhlazování obce Lidice německými nacisty

10.06.2020 13:04

Nikdy nesmíme zapomenout na oběti a násilnosti v souvislosti s vyhlazením Lidic nacisty v roce 1942.

Rozvoral (SPD): Ctíme památku všech obětí při vyhlazování obce Lidice německými nacisty
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

Dnes je tomu už 78 let, co byla německými nacistickými okupanty vyhlazena obec Lidice. Tato obec ve středních Čechách byla v roce 1942 v důsledku heydrichiády vypálena a dokonale srovnána se zemí, veškeré místní obyvatelstvo vyvražděno nebo odsunuto do koncentračních táborů.

Hnutí SPD je založeno na národních vlasteneckých hodnotách, a proto budeme vždy prosazovat a podporovat vlastenectví našich občanů a tím u nich prohlubovat pocit národní hrdosti, neboť to je součástí národní kultury, kterou musíme předávat našim dalším generacím. S úctou vzpomínáme na všechny naše občany, kteří během druhé světové války položili své životy. Mezi tyto oběti patří i 340 lidických obyvatel.

Vyhlazení obce Lidice předcházelo několik událostí. Po atentátu na zastupujícího říšského protektora SS-Obergruppenführera Reinharda Heydricha dne 27. května 1942 se ještě vystupňoval teror nacistických okupantů proti českému národu. I přes popravy stovek lidí a rozsáhlé razie se nedařilo pachatele atentátu dopadnout. Když 4. června 1942 Heydrich na následky zranění zemřel, rozhodli se nacisté v Čechách a na Moravě k dosud neslýchané zastrašovací akci v obci Lidice, kterou naplánoval státní tajemník úřadu říšského protektora SS-Obergruppenführer Karl Hermann Frank. Ten 9. června osobně při Heydrichově pohřbu v Berlíně předložil svůj záměr Hitlerovi a obratem k němu obdržel souhlas. Lidice měly být vypáleny a srovnány se zemí, dospělí muži zastřeleni, ženy uvězněny v koncentračních táborech a děti dány k převychování do německých rodin.

Anketa

Je dobře, že Miloš Vystrčil pojede na Tchaj-wan?

10%
90%
hlasovalo: 22187 lidí

Samotné vybrání obce Lidice proběhlo na základě předání dopisu majitele továrny na baterie ve Slaném četnictvu, ve kterém jedna ze zaměstnankyň zmínila od svého neznámého přítele předat pozdrav v Lidicích rodině Horákových a Stříbrných od jejích synů sloužících v československém vojsku v Anglii. Pro Franka to byla dobrá záminka pro zrealizování jeho násilného plánu. Gestapo záhy zjistilo, že obyvatelé Lidic nemají se zabitím Heydricha nic společného. Přesto se rozhodlo přidržet příběhu, že se v Lidicích našly protistátní tiskoviny, skladiště zbraní s municí a ilegální vysílačky.

Navečer dne 9. června 1942 byly Lidice obklíčeny jednotkami SS a německé policie a nikdo nesměl obec opustit. Starosta byl přinucen vydat veškeré obecní cennosti a obyvatelé začali být po půlnoci vyváděni ze svých domovů. Muži starší 15 let byli shromažďováni ve sklepě a chlévě Horákova statku. Všechny cennější věci, koně, dobytek, zemědělské stroje atd. byly shromažďovány a odváženy do sousedního Buštěhradu.

Ráno 10. června 1942 se na místo osobně dostavil K. H. Frank, aby dohlížel na likvidaci obce. Ženy s dětmi byly nejprve nahnány do místní školy, za úsvitu pak autobusy převezeny do tělocvičny kladenského gymnázia. Mezitím byly zdi stodoly v sousedství Horákova statku obloženy slamníky a matracemi a přichystána popravčí četa. Lidičtí muži byli posléze vyváděni ve skupinách na přilehlou zahradu a tam stříleni. Celkem jich na tomto místě bylo povražděno 173, včetně lidického faráře Josefa Štemberky. Všechny domy včetně školy, kostela a fary byly polity benzínem a podpáleny. V následujících týdnech a měsících byly zbytky vypálených budov vyhozeny do povětří, zničen hřbitov včetně exhumace zemřelých, vykáceny stromy. Prostor, kde stávaly Lidice, měl být učiněn holým polem a jméno obce vymazáno z map.

Celkem přišlo o život 340 lidických obyvatel, z toho bylo 192 mužů, 60 žen a 88 dětí. Podobný osud stihl dne 24. června 1942 i vesnici Ležáky ve východních Čechách a ještě několik dalších vesnic. Hnutí SPD s pietou uctívá tyto tragické historické události, které dnes připomíná Památník Lidice s muzeem.

(převzato z Profilu)

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šmarda (SOCDEM): Na střední třídě stojí celá společnost. A lidé ze střední třídy dnes chudnou

21:03 Šmarda (SOCDEM): Na střední třídě stojí celá společnost. A lidé ze střední třídy dnes chudnou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ekonomice.