Rozvoral (SPD): Hlasovali jsme proti přijetí zákona o České televizi a Českém rozhlasu

23.05.2023 12:12 | Komentář

Minulou středu vládní poslanci schválili ve třetím čtení novelu zákona o České televizi (ČT) a o Českém rozhlasu (ČRo), spočívající ve změně volby Rady ČT a Rady ČRo.

Rozvoral (SPD): Hlasovali jsme proti přijetí zákona o České televizi a Českém rozhlasu
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Také se zvýší počet členů Rady ČT z 15 na 18. Schválením této novely zákona, kterou prosazovala vládní pětikoalice hned po svém nástupu k moci, posílila své politické ambice mít zcela pod svou kontrolou největší veřejnoprávní média v zemi. 

Hnutí SPD od počátku projednávání navrhované změny zákona o ČT a ČRo v Poslanecké sněmovně obstruovalo její schválení, ale vládnoucí pětikoalice silou převahy svých poslanců nakonec dosáhla svého. Nyní bude snadněji ovlivňovat hlavně zpravodajské pořady s cílem větší propagace kroků EU, viz nesmyslné nařízení ve jménu Green Dealu, nebo podporou kolonizace Evropy nezákonnou imigrací z Afriky a dalších zemí. Naopak ještě více zesílí tlak na šíření nenávisti vůči názorům opozice a potírání svobody slova, jež nebudou ve jménu bruselských myšlenek.

Anketa

Má ministr financí Zbyněk Stanjura vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 44421 lidí

Oponenti probruselské ideologie budou dostávat ještě méně prostoru ve zpravodajských pořadech našich veřejnoprávních médií, což se už několikrát od nástupu Fialovy vlády potvrdilo, naposledy v průběhu prezidentských voleb. Zde stojí za připomenutí, co patří mezi hlavní úkoly ČT coby poskytovatele veřejné služby v oblasti televizního vysílání. Jde o poskytování objektivních, ověřených, ve svém celku vyvážených a všestranných informací pro svobodné vytváření názorů. Přijetím výše zmiňované novely zákona se ještě více posílí jednobarevnost a neprůstřelnost systému, který chrání zcela jasnou nevyváženost a jednostrannost některých pořadů České televize a Českého rozhlasu.

Novela zákona zavádí přísnější podmínky pro navrhování kandidátů na členy mediálních rad, kdy je budou moci nominovat jen organizace, spolky a instituce, existující alespoň 10 let. Ke zvolení generálního ředitele ČT bude stačit prostá nadpoloviční většina hlasů namísto současné alespoň dvoutřetinové shody. Navíc nově Senát bude volit 6 členů z celkem 18 členů. Podmínka dvou třetin hlasů zůstává pouze pro odvolání ředitele. Fialova vláda si tak chce zajistit podmanění veřejnoprávních médií s tím, že si navolí takové loajální televizní radní, kteří následně budou rozhodovat o tom, kdo bude stát v čele našeho politicky a společensky nejvlivnějšího média dalších šest let.

Poslanci SPD hlasovali proti přijetí této novely zákona. Hnutí SPD dlouhodobě prosazuje, aby Česká televize i Český rozhlas byly státní příspěvkovou organizací s pevným rozpočtem pod kontrolou nezávislého Nejvyššího kontrolního úřadu, a aby senioři a zdravotně postižené osoby nemuseli platit koncesionářské poplatky.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macinka (Motoristé sobě): Komedie datového věštce a hrdinského bojovníka proti Brežněvovi

12:05 Macinka (Motoristé sobě): Komedie datového věštce a hrdinského bojovníka proti Brežněvovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Petru Ludwigovi.