Rozvoral (SPD): Hnutí SPD vítá, že Senát neschválil ratifikaci Istanbulské úmluvy

01.02.2024 6:23 | Komentář

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci.

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD vítá, že Senát neschválil ratifikaci Istanbulské úmluvy
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Vážení přátelé,

nesouhlasíme s rozhodnutím Ústavního soudu, který posvětil obrání důchodců Fialovou vládou. Budeme dále bojovat za naše důchodce, za jejich práva a za jejich důstojné finanční a životní podmínky. Budeme také z plných sil nadále bojovat proti schválení protiústavní korespondenční volby. Sněmovna se kvůli vládní pětikoalici odmítla zabývat návrhem SPD na zavedení celostátního referenda. Hnutí ANO odmítá referendum o členství ČR v EU. Důsledkem ratifikace Istanbulské úmluvy by bylo jen šíření nenávisti v naší společnosti a její rozdělování, včetně rozbíjení rodin a diskriminace na základě pohlaví.

1. Nesouhlasíme s rozhodnutím Ústavního soudu, který posvětil obrání důchodců Fialovou vládou. V SPD budeme dále bojovat za naše důchodce, za jejich práva a za jejich důstojné finanční a životní podmínky.

Ústavní soud svým rozhodnutím z minulého týdne nezrušil jednorázový pětikoaliční zákon, který v loňském roce snížil mimořádnou valorizaci důchodů v průměru o jeden tisíc korun měsíčně. Důchodce s průměrným důchodem tak kvůli tomuto vládnímu opatření přijde za 20 let strávených ve starobním důchodu o zhruba 270 tisíc korun. Rozhodnutí Ústavního soudu bere hnutí SPD na vědomí, ale nesouhlasí s ním.

Argumentace odůvodnění v této věci byla spíše politická a ekonomická, nikoli ústavně právní. Kloníme se naopak k názoru tří soudců Ústavního soudu, včetně původního soudce zpravodaje Jana Svatoně a někdejšího předsedy Nejvyššího soudu Pavla Šámala, kteří jsou přesvědčeni, že zákon o snížení valorizace důchodů měl být jako protiústavní zrušen, a to zejména kvůli nezákonnému zneužití stavu legislativní nouze vládou při jeho projednávání a též kvůli retroaktivitě účinnosti zákona.

Ostatně i samotný nález Ústavního soudu obsahuje jasné tvrzení, že k porušení legitimního očekávání příjemců důchodů ohledně mimořádné valorizace, zohledňující skutečnou výši inflace ve sledovaném období, skutečně došlo.

Vyjadřujeme rovněž politování nad tím, že hnutí ANO odmítlo při přípravě a podání této ústavní stížnosti spolupracovat s hnutím SPD. Společně podaný návrh by měl mnohem vyšší legitimitu a politickou váhu, navíc bychom do něj dodali mnohé další odborné a ústavně právní argumenty. V SPD budeme dále bojovat za naše důchodce, za jejich práva a za jejich důstojné finanční a životní podmínky. Prosazujeme mimořádnou valorizaci důchodů kryjící růst inflace.

2. Budeme z plných sil nadále bojovat proti schválení protiústavní korespondenční volby.

Poslanci stran vládní koalice (ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Piráti) minulý čtvrtek ve Sněmovně silově protlačily do tzv. druhého čtení svůj návrh zákona na zavedení korespondenčního hlasování pro osoby s českým občanstvím dlouhodobě pobývajícími v zahraničí. Hnutí SPD protiústavní a manipulativní korespondenční hlasování z mnoha principiálních i praktických důvodů zcela zásadně odmítá. S návrhem zároveň nesouhlasí i řada renomovaných ústavních právníků, kteří ho pokládají za neslučitelný s Ústavou ČR.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

21:03 Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k očkování.