Rozvoral (SPD): Máme připraveno řešení, vedoucí k zvýšení porodnosti pracujících rodin

17.01.2024 7:17 | Komentář

Počet narozených dětí v České republice v roce 2023 opět výrazně poklesl oproti roku 2022. Podle odborníků se situace vzhledem k okolnostem dala očekávat a propad tak bude zřejmě nejen pokračovat, ale může se i nadále prohloubit.

Rozvoral (SPD): Máme připraveno řešení, vedoucí k zvýšení porodnosti pracujících rodin
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Faktorů, které snížení porodnosti negativně ovlivňují, je celá řada. Zcela jasné je to, že současná Fialova vláda svou nečinností pomoc mladým pracujícím rodinám neřeší a svými rozhodnutími tento neblahý stav ještě podporuje, viz nové změny vyplývající z daňového balíčku.   

Hnutí SPD dlouhodobě kritizuje současnou pětikoaliční vládu v čele s premiérem Petrem Fialou, která za celou dobu svého dvouletého působení neudělala nic pro naše občany, ba naopak. Stále se jenom vymlouvá, že musí „dát do pořádku veřejné finance“, s čímž souhlasíme, ale už zcela odmítáme, jakým způsobem se rozhodla to řešit. Příjemce důchodů nezákonně připravila o jejich navýšení, a všem občanům svou nekompetentností zapříčinila nejvyšší inflaci a z ní vyplývající zdražování téměř všeho. Životní úroveň se tak všem lidem výrazně propadla a tento trend bude pokračovat i v tomto roce. Důvod jsou platná opatření vycházející z daňového balíčku, která začala platit od 1. ledna 2024.

Anketa

Máme se připravovat na válku?

9%
89%
hlasovalo: 14406 lidí

Pro prosperitu naší ekonomiky, a to hlavně v budoucnu, je nutná podpora mladých pracujících rodin s dětmi. Státní sociální politika musí být věcí prvořadého veřejného zájmu a její financování musí být zajišťováno a garantováno státem v plném rozsahu. Vycházeje z našeho dlouhodobého programu, požadujeme ucelený systém dostupné podpory rodin ze strany státu, a to od založení rodiny až po důstojné stáří. Jednou z našich priorit je zvýšení porodnosti, neboť tím je zajištěn předpoklad udržení financování důchodového systému v budoucnu.

Jak ale ukazují statistiky, porodnost v České republice je na rekordně nízkých hodnotách. V loňském roce přišlo na svět tak málo dětí (narodilo se jich 92 tisíc), že půjde o jeden z vůbec nejslabších populačních ročníků. V roce 2022 Český statistický úřad (ČSÚ) evidoval 99.800 novorozenců. Pro srovnání ještě uvedu, že za rok 2008 je evidováno téměř 120 tisíc narozených dětí.

Dle ČSÚ bylo v roce 2023 o více než deset procent méně proti roku 2022 i sňatků, což plně potvrzuje, že podpora mladých rodin je ze strany státu téměř nulová. V žádném případě nelze očekávat zvýšení porodnosti a dle odborníků pokles ještě nastane. Zrušení školkovného a omezení možnosti využití slevy na manžela či manželku je pro mladé lidi silně demotivující proto, aby zakládali rodiny.

V hnutí SPD nám osud mladých pracujících rodin s dětmi není lhostejný! Pokud se budeme aktivně podílet na příští vládě, na což jsme připraveni, budeme prosazovat úkoly vyplývající z projektu určeného pro naše pracující rodiny s dětmi s názvem: „Rodina na 1. místě“, se kterým se mohou všichni seznámit prostřednictvím webových stránek (ZDE). Forem podpory je zde uvedeno mnoho a týkají se např. podpory bydlení, výhodných manželských půjček, zvýšení porodného a výrazných daňových slev na každé dítě.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

16:21 Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

Se závěrem měsíce dubna začínají znovu vypásat vybrané pražské lokality první stáda dobytka. Pro let…