Rozvoral (SPD): NKÚ poukázal na neshodu výkazů financí na ministerstvu zemědělství!

08.11.2019 10:02

Kontrolní závěr NKÚ – Opatření realizovaná v resortech zemědělství a životního prostředí z důvodu zmírnění dopadu sucha a nedostatku vody poukazuje na chyby ve výkaznictví na ministerstvu zemědělství (ČSSD) ve výši tří miliard korun.

Rozvoral (SPD): NKÚ poukázal na neshodu výkazů financí na ministerstvu zemědělství!
Foto: RadekRozvoral.cz
Popisek: Radek Rozvoral

Hnutí SPD přijalo závěry zpracované Nejvyšším kontrolním úřadem (NKÚ), jejichž cílem bylo prověřit v resortech zemědělství (MZe) a životního prostředí (MŽP) realizaci opatření pro zmírnění negativních dopadů sucha a nedostatku vody a prověřit poskytování peněžních prostředků ve vazbě na stanovené cíle jejich plnění. Problematika sucha a nedostatku vody je pro naši republiku zcela zásadní a vláda by jí měla věnovat prioritní pozornost, spočívající v zavádění účinných opatření s cílem dosažení požadovaného stavu. I když disponují obě ministerstva značnými finančními prostředky, které mají k dispozici na řešení této problematiky, vynakládají stále vyšší částky na náhrady škod způsobených suchem, na místo investic do projektů, které sníží dopady sucha a nedostatku vody. To, jak k tomuto problému přistupuje MZe řízené ministrem za ČSSD Tomanem, je zcela v rozporu s chováním řádného hospodáře a zjištěné rozdíly ve výkaznictví celkové vynaložené částky na boj se suchem ve výši přesahující 3 miliardy korun je pro nás neakceptovatelné.  

Tvrzení, které je uvedeno v nadpisu článku, se objevilo v závěrečné zprávě vedené pod číslem 18/27 Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), která byla zveřejněna začátkem tohoto týdne. Kontrolovaným obdobím byly roky 2013 až 2018 a kontrola byla prováděna u kompetentních osob v období od listopadu 2018 do června 2019, a to v souvislosti realizace opatření pro zmírnění negativních dopadů sucha a nedostatku vody v resortech zemědělství a životního prostředí. Kolegium NKÚ tuto zprávu schválilo usnesením vedeným pod číslem 10/XIV/2019, ze dne 30. září 2019. Zpráva uvádí, že kontrolou bylo zjištěno, že pro zmírnění negativních dopadů sucha a nedostatku vody neexistuje žádná právní úprava.

Celá tato problematika byla strategicky řízena zejména na základě dvou vládou schválených materiálů a realizována MZe a MŽP v oblasti boje se suchem. Ačkoli většina úkolů byla splněna, na řadu z nich nenavázala realizace skutečných opatření pro zmírnění negativních dopadů sucha a nedostatku vody. Za období let 2016–2018 vykázaly MZe a MŽP dotační programy týkající se řešení problematiky sucha v celkové částce téměř 28 mld. Kč. Většina programů ale neobsahovala konkrétní a měřitelné cíle v oblasti zmírnění negativních dopadů sucha a nedostatku vody, takže přínosy těchto programů a plnění cílů v této oblasti nelze vyhodnotit. Nové programy, jejichž hlavním cílem má být dle „Koncepce ochrany před následky sucha pro území České republiky“ řešení negativních následků sucha a nedostatku vody, MZe nezahájilo a MŽP v jejich rámci vyplatilo jen zanedbatelné částky.

Pro zmírnění dopadů sucha a nedostatku vody je zapotřebí prosadit efektivní a dlouhodobě udržitelné řešení, dosáhnout odstranění rozporů a úzce resortních hledisek. Současné aktivity v této oblasti jsou ze strany státu nedostačující, o čemž svědčí i to, že rostou celkové škody způsobené suchem v zemědělství a lesním hospodářství. Za rok 2015 byly tyto škody vyčísleny na 3 mld. Kč, za rok 2017 to bylo 7,7 mld. Kč a za loňský rok byly odhadované škody způsobené následkem sucha vyčísleny na 24 mld. Kč. 

Hnutí SPD vnímá NKÚ jako solidního a důvěryhodného partnera a poskytovatele nezávislé a objektivní zpětné vazby v souvislosti s fungováním našeho státu, kdy na základě svých pravomocí poskytuje validní informace o hospodaření státu s veřejnými prostředky a majetkem. Tyto informace jsou důležité pro parlament a vládu jako orgány odpovědné za správnou kontrolu a hospodaření s veřejnými prostředky a zároveň by měly být přístupné pro širokou veřejnost z důvodu fungování vnější kontroly jako takové všemi občany.

Převzato z profilu politika

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…