Rozvoral (SPD): Naše hnutí přistupuje k našim seniorům s respektem a úctou

07.10.2022 13:02

První říjnovou sobotu jsme si připomněli mezinárodní den seniorů. Rozhodně na tuto skupinu osob nesmíme zapomínat a je povinností státu se o své seniory řádně postarat a garantovat výplaty důchodů i v budoucnu.

Rozvoral (SPD): Naše hnutí přistupuje k našim seniorům s respektem a úctou
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Hnutí SPD si váží všech našich seniorů, a proto považujeme za nezbytné přijmout dlouhodobě odkládanou důchodovou reformu. Právo na odchod do starobního důchodu musí být nejpozději ve věku 65 let a zvýhodněni by měli být ti, co pracují i po dosažení důchodového věku. Prosazujeme zvýšení poměru starobního důchodu k průměrné mzdě v národním hospodářství. Ve Sněmovně naši poslanci podpořili každé přidání financí seniorům. V rámci valorizací prosazujeme pro všechny stejnou výši a navrhujeme uzákonit zaručenou minimální výši důchodu na úrovni minimální mzdy. Naši senioři si zajisté zaslouží prožívat tuto svou životní etapu v důstojných podmínkách. Zároveň také prosazujeme zvýšení invalidních důchodů.

V České republice žije více než dva miliony seniorů a jak populace stárne, tak i jejich počet roste. Většina z nich je odkázána jen na starobní důchod a z důvodu vysoké inflace a rostoucího zdražování všech komodit (energie, teplo, potraviny) se dostává stále více z nich do tíživé situace. Životní úroveň lidí odchodem do penze výrazně klesá a současné důchody jsou tak v poměru k nákladům stále nižší. Pro seniory to vyžaduje, aby měli další zaměstnání, podporu rodiny nebo to, co si v průběhu života naspořili, a ani státem garantované valorizace důchodů to nezachrání. Vysoké ceny potravin a energií řeší senioři nejčastěji a mají oprávněné obavy, jak to s nimi bude dál, zda zvládnou zaplatit za vše, co souvisí s jejich bydlením, zda budou mít peníze na léky atd. Rozhodně tyto stavy nejistoty mají negativní vliv nejen na jejich psychiku (stres, úzkost), což se projevuje na celkovém zdraví seniorů. 

Podle odhadu odborníků žije v České republice za hranicí chudoby zhruba půl milionu seniorů, kterým nezbývají peníze na zaplacení elektřiny, teplé vody, tepla a potravin. Převážně jsou starší 70 let, čímž možnosti nějakého přivýdělku jsou pro ně mizivé. Průměrná výše starobního důchodu činila v červnu tohoto roku 17.299 Kč. Přitom muži pobírají oproti ženám v průměru o více než 3.000 Kč. Muži pobírají v průměru 18.919 Kč a ženy 15.788 Kč. 

Hnutí SPD přistupuje k našim seniorům s respektem a úctou. Výše jejich starobních důchodů by měla být taková, aby senioři mohli nadále v naší společnosti vést dle možností plnohodnotný život. Je povinností státu zajistit dostatek financí ve státním rozpočtu i v dalších letech, aby bylo na výplatu starobních důchodů pro naše seniory.

Převzato z profilu politika.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

12:12 Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

Konec problémům s opožděnými platbami. To si europoslanci slibují od nové směrnice, kterou schválili…