Rozvoral (SPD): Nedůvěra Čechů v Evropskou unii se zvyšuje

03.09.2020 12:54

To, že Evropská unie je přežitý projekt řízený byrokratickými úředníky z Bruselu, se stále potvrzuje v její neschopnosti řešit velké unijní problémy, viz koronavirová pandemie nebo pokračující nelegální imigrace.

Rozvoral (SPD): Nedůvěra Čechů v Evropskou unii se zvyšuje
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

To si dnes uvědomuje mnoho občanů žijících v EU a tím ztrácí důvěru v tuto nefunkční instituci. Stejně tak přibývá i Čechů, kteří EU nemusí.    

Hnutí SPD upozorňuje, že je právě ten pravý čas na vypsání referenda o vystoupení ČR z Evropské unie, čímž by si občané sami rozhodli o své budoucnosti v zemi, ve které žijí, pracují a mají své blízké. V celostátním referendu by se jednoduchou odpovědí ano nebo ne vyjádřili, zda chtějí setrvat či vystoupit z Evropské unie. Je velice smutné, že ani jedna z parlamentních stran zastoupená v současné Poslanecké sněmovně mimo naše hnutí SPD nectí základní občansko-demokratická práva občanů a principy demokracie. Jedním z důvodů nezájmu ostatních politických subjektů zastoupených v Parlamentu ČR o vypsání referenda může být i to, že jsou si vědomy, že by většina našich občanů podpořila ukončení našeho členství v EU. 

Zajímavé výsledky zjištění vnímání Čechů na Evropskou unii nám poskytl provedený červencový průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), který byl zaměřen na to, jak naši občané důvěřují unijním institucím. Průzkum se uskutečnil od 18. do 29. července tohoto roku a v rámci něj byly získány data od 972 respondentů ve věku od 15 let. Z téměř tisíce dotázaných skoro polovina uvedla, že nemá důvěru k Evropské unii (49 procent). Stejný počet osob uvedl, že nedůvěřuje Evropskému parlamentu (EP), 14 procent se nevyjádřilo a jen 37 procent uvedlo, že důvěřuje EP. V rámci hodnocení důvěry k Evropské komisi uvedla téměř polovina respondentů (46 procent), že EK nemá jejich důvěru, 18 procent se nevyjádřilo pro ani proti, a jen o něco více než třetina z dotazovaných (36 procent) uvedla, že EK důvěřuje. Provedený průzkum tak potvrdil to, co je všeobecně známo, že u institucí, které pod unii spadají, významněji převládá nedůvěra nad důvěrou. Jen více než třetina dotázaných důvěřuje Evropskému parlamentu a Evropské komisi a téměř polovina oslovených jim naopak nedůvěřuje.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Skutečnost, že EU ztrácí svou důvěru i v ostatních unijních zemích, potvrzují i výzkumy v nich provedené. Např. v Itálii stále více stoupá podpora Matteu Salvinimu, který se tvrdě ohrazuje proti nařízením Evropské unie, a to převážně ve věci přijímání nelegálních imigrantů. K imigrantům také tvrdě dlouhodobě přistupuje maďarský premiér Viktor Orbán, jehož popularita v Maďarsku je konstantně na vysoké úrovni.  Důvěra v EU též velmi opadla např. u Španělů, Francouzů a Řeků, a to v důsledku přístupu EU řešení (nebo spíše neřešení) koronavirové pandemie ve svých počátcích.

Hnutí SPD vnímá Českou republiku jako národní suverénní stát, který má své státní hranice. Nechceme už být nadále vazaly EU a dodržovat pod hrozbou sankcí její různé nesmyslné směrnice a nařízení. V SPD věříme v dovednosti našich slušných, poctivých a pracovitých občanů, kteří dokáží ve všech směrech spravovat naši republiku, aby prosperovala. Dejme možnost našim občanům rozhodnout v referendu o vystoupení ČR z Evropské unie!

Hnutí SPD má nové webové stránky: www.spd.cz

Převzato z Profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…