Rozvoral (SPD): Nepřipustíme likvidaci národní suverenity České republiky

04.08.2022 20:33

Německo prostřednictvím svého kancléře Olafa Scholze opět apeluje na ukončení systému, který umožňuje jednotlivým unijním zemím vetovat rozhodnutí přijímaná na Evropské radě. Dle kancléře Scholze se tím má posílit vliv EU.

Rozvoral (SPD): Nepřipustíme likvidaci národní suverenity České republiky
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Hnutí Svoboda a přímá demokracie je vlastenecké a demokratické hnutí, které vždy povede nekompromisní politický zápas za nezávislost a suverenitu českého státu. Současnou podobu Evropské unie a její evropské integrace vnímáme jako špatný projekt, od kterého si vrcholoví představitelé EU, v čele s Německem a Francií, představují vytvoření evropského superstátu. 

Anketa

Líbí se vám kampaň, ve které SPOLU staví Babiše vedle Putina?

1%
97%
hlasovalo: 29284 lidí
Součástí tohoto nefunkčního projektu je cílené oslabování a likvidace národních států a národů Evropy. V SPD jsme zásadně pro rovnoprávné postavení ČR vůči všem zahraničním partnerům, státům i firmám a pro plné respektování práva národů na sebeurčení v jejich historických hranicích. Zrušení práva veta v EU by bylo dalším krokem k federalizaci Evropy, kde by se jen zvýšil vliv Německa a Francie na politiku EU. Nicméně, byl by to jen další krok na cestě k „unifikaci“ EU.

„Pokud si chce Evropská unie udržet vedoucí úlohu ve světové politice, nemůže si dovolit ponechat jednotlivým členským státům právo veta při rozhodování o společné zahraniční a bezpečnostní politice.“ Podle agentury Reuters to minulý týden uvedl německý kancléř Olaf Scholz v článku zveřejněném v deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung a potom ještě dodal: „Ruská invaze na Ukrajinu činí jednotu Evropy stále naléhavější a zvyšuje tlak na ukončení sobeckých blokád jednotlivých členských států při rozhodování v EU.“

Vrcholovým představitelům EU v Bruselu by se tak případným zrušením práva veta zjednodušil boj s nepohodlnými vládami jednotlivých členských zemí. V současné době nesouhlasí s některými stanovisky EU zejména Maďarsko, které se staví proti řadě sankcí vůči Rusku. Premiér Viktor Orbán hájí v EU zájmy Maďarska a tvrdě odmítá věci, které by se negativně dotkly Maďarů. Dále se jedná o Polsko, od kterého EU vyžaduje dodržovat vládu práva podle unijních požadavků. Zatím je Brusel v sankcích proti Polsku a Maďarsku téměř bezradný, a proto velmi tlačí na to, aby EU dostala do ruky nástroj, s jehož pomocí by si vše vymohla dle svých představ.

Německý kancléř Olaf Scholz i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Layenová zastávají názor, že je nutné některé procesy uvnitř EU zjednodušit a omezit oblasti, ve kterých je nutno získat hlas všech států, a to především v otázkách zahraniční politiky. K podobným krokům se odhodlal i Evropský parlament, který využil své pravomoci vyvolat jednání o změně fungování EU. Na začátku května tohoto roku odsouhlasil rezoluci vyzývající Radu ke změnám smluv. Podle této rezoluce by se měl rozšířit počet oblastí, ve kterých by stačil souhlas kvalifikované většiny zemí namísto současné jednomyslnosti. Podle návrhu poslanců by měla stačit většina hlasů ke změnám v oblasti zahraniční politiky či například sankcí. Také navrhuje rozšíření pravomocí EU v oblasti bezpečnosti či klimatické změny.

Hnutí SPD chce nadále rozvíjet a bránit suverénní Českou republiku a nepřipustí, abychom byli provincií EU, bez možnosti rozhodovat o zásadních věcech, které přímo ovlivňují strategické činnosti našeho státu. Proto požadujeme referendum o každém předání státní suverenity na orgány EU a referendum o vystoupení ČR z EU. V SPD chceme Evropu spolupracujících svobodných a suverénních národních států, kde funguje volný trh zboží, služeb, financí a práce.

Převzato z Profilu.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce