Rozvoral (SPD): Neustálé zvyšování deficitu veřejných financí je pro nás neakceptovatelné

04.10.2022 17:36

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci.

Rozvoral (SPD): Neustálé zvyšování deficitu veřejných financí je pro nás neakceptovatelné
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Vážení přátelé,

ačkoli má Fialova vláda o 127 miliard vyšší příjmy než vloni, dále extrémně zvyšuje zadlužení naší země a způsobuje zdražování. Vláda ohrožuje sociální jistoty občanů i vyplácení důchodů. Vláda Petra Fialy de facto podporuje korupci. Vytvořila si velké množství nových politických trafik pro své kamarády za stovky milionů ročně. Hrozí, že cena elektřiny bude pro spotřebitele přes 10 tisíc korun za megawatthodinu a 14 tisíc za megawatthodinu plynu. Fialova vláda to ale neřeší. Situace ohledně ilegální imigrace na území ČR se neustále zhoršuje a občané mají strach. Česká policie denně zachytí několik stovek imigrantů hlavně z muslimských zemí. Hnutí SPD ostře odsuzuje vojenské útoky Ázerbájdžánu na Arménii. Česká vláda i EU hanebně a pokrytecky mlčí.

1. Ačkoli má Fialova vláda o 127 miliard vyšší příjmy než vloni, dále extrémně zvyšuje zadlužení naší země a způsobuje zdražování. Vláda ohrožuje sociální jistoty občanů i vyplácení důchodů.

Poslanci vládní koalice SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL), Pirátů a STAN odmítli minulý pátek ve Sněmovně projednat mimořádný bod navržený hnutím SPD, který se měl týkat našich oprávněných výhrad k dále rostoucímu deficitu státního rozpočtu na letošní rok. Vláda Petra Fialy (ODS) se totiž zcela v rozporu s předvolebními sliby chová rozpočtově naprosto nezodpovědně. A přestože má kvůli vysokým cenám energií, pohonných hmot, potravin a dalšího zboží a služeb z nepřímých daní minimálně o 127 miliard vyšší příjmy než v předchozím roce, dále stupňuje zadlužení naší země. Původně byl pro letošní rok schválen schodek v objemu 280 miliard korun, poté vláda navrhla jeho navýšení na 330 miliard korun a při jeho projednávání ve Sněmovně požadují vládní poslanci zvýšení schodku až na těžko uvěřitelných 375 miliard! Na rok 2023 potom navrhuje vláda schodek ve výši 295 miliard korun, přičemž v něm počítá s příjmy v řádu 150 miliard z mimořádných daní, které ještě nebyly vůbec zákonem schváleny, což je také absolutně nepřijatelný postup! Na další dva roky pak navrhuje ministerstvo financí deficity v objemu po 250 miliardách korun, což by znamenalo za čtyři roky Fialovy vlády růst zadlužení státu zhruba o 1,2 bilionu korun! Je to nepřijatelný hazard, který přivodí naší zemi obrovské sociálně-ekonomické problémy, ohrozí sociální jistoty občanů i vyplácení důchodů. Vláda tím způsobí další nárůst inflace a zdražování. Pro hnutí SPD je neustálé zvyšování deficitu veřejných financí naprosto neakceptovatelné, jsme zastánci vyrovnaného hospodaření státu, vyrovnaných či přebytkových státních rozpočtů. Takto hospodařící vláda by měla okamžitě podat demisi!

2. Vláda Petra Fialy de facto podporuje korupci. Vytvořila velké množství nových politických trafik pro své kamarády za stovky milionů ročně.

Vládní pětikoalice premiéra Petra Fialy (ODS) ve Sněmovně minulý týden přes odpor hnutí SPD protlačila změnu služebního zákona, která přinese silnou politizaci státní správy, další snížení odborné úrovně a zejména další masivní utrácení peněz daňových poplatníků. Tato změna mimo jiné ruší pozice odborných náměstků a dává ministrům nově možnost dosadit si na pozice svých politických náměstků neomezený počet osob (namísto dosavadních dvou), což bude v praxi znamenat vznik velkého množství dalších stranicko-politických trafik za stovky milionů korun ročně z veřejných peněz. Vláda Petra Fialy (ODS) tedy v situaci, kdy je státní rozpočet doslova v troskách a jeho deficity dosahují rekordních objemů, de facto podporuje korupci tím, že vytváří neomezené množství nových politických pozic placených z veřejných zdrojů. A to v situaci, kdy třetina českých domácností má podle Českého statistického úřadu problém vyjít s penězi, čtvrt milionu lidí nemá na základní životní potřeby a přes milion Čechů je součástí nízkopříjmových domácností. Namísto potřebné pomoci sociálně ohroženým skupinám obyvatel a firmám ohroženým zdražováním a energetickou chudobou hodlá vládní koalice ve velkém uplácet své stranické kamarády novými funkcemi, a připojit je tak na veřejné penězovody, přes které bude dále vysávat státní rozpočet a zvyšovat veřejný dluh. Je to naprostá hanebnost a další podvedení voličů, protože před volbami současné vládní strany naopak slibovaly odpolitizování státní správy, snižování státního dluhu a počtu státních zaměstnanců. 

3. Hrozí, že cena elektřiny bude pro spotřebitele přes 10 tisíc korun za megawatthodinu a 14 tisíc za megawatthodinu plynu. Fialova vláda to ale neřeší.

Dle serveru Seznam v příštím roce reálně hrozí zvýšení regulované složky ceny elektřiny a plynu. Pokud se nepodaří uhradit náklady distributorů a provoz přenosové soustavy, bude dopad na zákazníky katastrofální. Regulovaná složka elektřiny obsahuje i náklady na systémové služby, jejichž cena stoupla letos z 6 na 20 miliard korun, a pokud se tento nárůst přenese na zákazníky, budou za elektřinu a plyn celkově platit mnohem více, než sdělovala Fialova vláda v souvislosti se slibovaným zastropováním cen. Celková cena za 1 kwh elektřiny by se pak mohla dostat i nad 10 korun a cena za 1 kwh plynu dokonce na 14 korun! Vláda Petra Fialy (ODS) tuto situaci neřeší, jí plánované zastropování části ceny elektřiny a plynu je absolutně nedostatečné a nadále pro mnoho občanů likvidační a firmám vláda nechce pomoci vůbec. Takzvané evropské řešení energetické drahoty, na které se vláda neustále spoléhá, stále nepřichází a ani nepřijde. Naopak, dohoda energetických ministrů zemí EU z minulého pátku vyvolala ostré protesty některých členských států, například Slovenska, jehož premiér Heger v této souvislosti dokonce pohrozil zastavením vývozu domácí elektřiny do zahraničí, aby bránil zájmy obyvatel své země.

SPD již před půl rokem pojmenovala kroky, které je nezbytně nutné učinit: Zastropovat ceny elektřiny přímo u výrobců, prodávat domácí produkci elektřiny za dostupné ceny primárně českým občanům a firmám a vyvážet či prodávat na burze pouze její případné přebytky, nakoupit levně zemní plyn přímo od jeho producentů, snížit DPH u elektřiny a plynu na nulovou sazbu, odstoupit od projektu EU Green Deal a vystoupit ze systému EU o obchodování s emisními povolenkami. Vláda neschopná řešit energetickou krizi pro naše firmy a domácnosti musí odejít!

4. Situace ohledně ilegální imigrace na území ČR se neustále zhoršuje a občané mají strach. Česká policie denně zachytí několik stovek imigrantů hlavně z muslimských zemí.

Situace ohledně ilegální imigrace na území České republiky se neustále zhoršuje. Česká policie denně zachytí několik stovek imigrantů téměř výhradně z muslimských zemí, což je však pouze špička ledovce. Situace je dokonce horší než v roce 2015, přičemž meziroční nárůst je dokonce 1200 %. Nelegální imigranti a jejich převaděči jsou přitom čím dál agresivnější. Na hranicích se Slovenskem již musela být proti unikajícím vozidlům s imigranty ze strany policie dokonce použita i střelba a dodávka s 29 imigranty bourala minulý týden v Břeclavi po honičce s policií. Mezi imigranty převažují Syřané, kteří se dosud dlouhodobě zdržovali v Turecku a nyní míří většinou do západní Evropy. České orgány je namísto nevpuštění na naše území a následné deportace často doprovázejí až do Německa a jejich tranzit a pobyt na našem území nedobrovolně platí naši občané. V příhraničních oblastech a na pražském Hlavním nádraží se v této souvislosti výrazně zhoršuje i bezpečnostní situace a naši občané mají oprávněný strach. Hnutí SPD upozorňovalo ve Sněmovně na hrozící situaci již před několika měsíci, ale Fialova vláda to odmítala řešit. Ministr vnitra Rakušan (STAN) tuto situaci absolutně nezvládá, vláda zareagovala pozdě a ministr vnitra Rakušan zaspal. Němci nám vrací tyto nelegální imigranty zpět, a když je předáváme na Slovensko, tak nám je také vrací, přičemž nám chybí kapacity v příhraničních uprchlických zařízeních. Hnutí SPD požaduje v této souvislosti výrazné finanční a personální posílení policie, nulovou toleranci nelegální imigrace, důslednou kontrolu našich státních hranic a dodržování a vynucování migračních pravidel! Problémem je vstřícná migrační politika EU a vlád členských zemí EU, která je lákadlem pro nelegální imigranty z celého světa.

5. Hnutí SPD ostře odsuzuje vojenské útoky Ázerbájdžánu na Arménii. Česká vláda i EU hanebně a pokrytecky mlčí.

Hnutí SPD ostře odsuzuje vojenské útoky Ázerbájdžánu na Arménii. Ázerbájdžán 12. září zaútočil přímo na svrchované území Arménie. Následné střety si vyžádaly nejméně 300 obětí, přičemž aktuální velmi křehké příměří se může kdykoliv opět proměnit v regulérní válku. Jedná se o pokračování válečného konfliktu z roku 2020, kdy Ázerbájdžán s podporou Turecka zaútočil na Armény obývané území Náhorního Karabachu a dodnes, v rozporu s mezinárodním právem a rezolucemi OSN, zadržuje a mučí arménské zajatce a porušuje sjednané příměří. Česká vláda, EU i západní velmoci k této ázerbájdžánské agresi ostudně mlčí, což je nesmírně pokrytecké a zbabělé. Vedení Evropské komise přitom navíc dokonce podepsalo s Ázerbájdžánem novou smlouvu o dodávkách zemního plynu. Hnutí SPD stojí pevně na straně křesťanské Arménie, která je dlouhodobě cílem útoků sousedních turkických (převážně muslimských) států a která byla během období první světové války obětí brutální genocidy ze strany Turecka, při které bylo vyvražděno na dva miliony Arménů. Turecko dodnes tuto genocidu popírá.

Převzato z Profilu.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice