Rozvoral (SPD): Odmítáme odzbrojovat naše občany podle diktátu Evropské unie

12.06.2020 22:08

Hnutí SPD se tvrdě ohrazuje proti přijetí směrnice vydané Evropskou unií, pomocí které by EU pro naše občany zpřísnila podmínky držení zbraní.

Rozvoral (SPD): Odmítáme odzbrojovat naše občany podle diktátu Evropské unie
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

Nesouhlasíme s přijetím Směrnice Evropského parlamentu a Rady EU 2017/853 ze dne 17. května 2017, kterou se mění směrnice Rady 91/477/EHS o kontrole nabývání a držení zbraní. EU chce přijetím této směrnice omezit naše myslivce, střelce a další legální držitelé zbraní, čímž nás evidentně a cíleně připravuje o naše práva. Minulý týden při jednání Poslanecké sněmovny při projednávání tohoto bodu navrhl náš poslanec Radek Koten, který je předsedou Výboru pro bezpečnost, zamítnout vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 119/2002 Sb., o střelných zbraních a střelivu (zákon o zbraních), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů (sněmovní tisk 92 – první čtení), který by výše uvedenou směrnici EU implementoval do našeho právního řádu. K hlasování bylo přihlášeno 166 poslanců, pro zamítnutí bylo 51, proti 27, ostatní se zdrželi. Návrh na zamítnutí byl zamítnut a tím tento vládní návrh i přes náš odpor prošel do druhého čtení.

Směrnice EU 2017/853 zásadním způsobem zasahuje do stávajícího systému nakládání se zbraněmi v České republice. Dosud platný zákon č. 119/2002 Sb., o zbraních, ve znění pozdějších předpisů, není kompatibilní s novými požadavky práva EU v některých ústředních ohledech. Z tohoto důvodu byla zpracována novela zákona č. 119/2002 Sb., která provizorně zajistí implementaci Směrnice 2017/853.

Novelizovány musely být definice kategorií zbraní, pravidla nabývání a držení zbraní těchto nově definovaných kategorií, ale též některých zásobníků, nebo pravidla výměny informací. Novelizace zákona o zbraních je z hlediska jeho struktury, standardních povolovacích postupů a terminologie pro implementaci revidující směrnice dosti komplikovaná a nepříliš vhodná. Argumentem pro toto tvrzení je to, že český zákon o zbraních je v řadě ohledů sám o sobě velice přísný a je zcela funkční. 

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

V obecném slova smyslu se návrh zákona dotýká všech subjektů, které na území České republiky nakládají se zbraněmi a střelivem. Přitom může jít jak o fyzické a právnické osoby, které jsou adresáty práv a povinností podle zákona o zbraních, ale v jisté míře též o entity, které se zbraněmi nakládají mimo působnost dosavadního zákona o zbraních. To vše sebou ponese nárůst agendy PČR a MV a s tím spojených nákladů. EU uvedené zpřísnění vyplývající ze zbraňové směrnice vysvětluje tím, že to napomůže zabránění teroristickým útokům. S tímto tvrzením a obhajobou směrnice ze strany EU v hnutí SPD nesouhlasíme, neboť dle statistik se teroristické útoky provádějí z drtivé většiny nelegálními zbraněmi a jejich strůjci patří převážně mezi nelegální imigranty. 

Hnutí SPD chápe tuto zbraňovou směrnici EU jako další nástroj k perzekuci našich legálních držitelů zbraní. Pro naše občany vyplyne nová povinnost registrovat zbraně, které doposud nemusely být zaregistrovány. Jedná o historické, plynové či znehodnocené zbraně určené převážně pro sběratele. Navrhovaná unijní zbraňová směrnice též vyžaduje zkrácení doby platnosti zbrojních průkazů z deseti na pět let a omezování držení zásobníků na více než 10 nábojů pro dlouhé zbraně a více než 20 nábojů pro krátké zbraně. S tím zásadně v SPD nesouhlasíme a byli jsme mezi prvními, kteří vyzvali naší vládu, aby se Česká republika soudila, což nakonec udělala. Výsledek ale potvrdil totální diktát Evropské unie, čímž se potvrdilo to, že nejsme suverénní a svéprávnou zemí a Evropský soud naši žalobu zamítl pod hrozbou sankcí až 4 mil. korun denně, když nebudeme implementovat zmiňovanou unijní směrnici, která výrazně omezuje legální držitele zbraní.

Všem našim 300 tisícům držitelům zbrojního průkazu vzkazujeme, že za nimi stojíme. Poslanci hnutí SPD předloží ve Sněmovně příslušné pozměňující návrhy, které by nesmyslné omezování zrušily.

Převzato z Profilu.

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice