Rozvoral (SPD): Podali jsme návrh, aby palivové dřevo bylo zatíženo sníženou sazbou DPH!

25.08.2023 11:02 | Komentář

Skutečnost, že Fialova vláda škodí českým domácnostem, není žádné populistické heslo, jak tvrdí zastánci vládní pětikoalice, ale tvrdá realita současného života našich občanů.

Rozvoral (SPD): Podali jsme návrh, aby palivové dřevo bylo zatíženo sníženou sazbou DPH!
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Lidé, kteří si zajišťují palivové dřevo pro vytápění svých domácností, budou muset opět sáhnout hlouběji do svých peněženek, neboť vláda počítá z přesunutím daně z přidané hodnoty u této komodity ze současných 15 procent na 21 procent.

Hnutí SPD od počátku odmítá vládní daňový balíček, v jehož rámci navrhuje Fialova vláda opatření, která výrazně negativně pocítí všichni naši slušní a pracující občané, pracující rodiny s dětmi, senioři i zdravotně postižení občané. Jedním z navrhovaných bodů je od roku 2024 zredukování stávajících tří sazeb daně z přidané hodnoty pouze na dvě sazby. Vláda navrhuje základní sazbu daně 21 % a jednu sníženou sazbu daně ve výši 12 %, která sloučí stávající sazby 10 % a 15 %. Do té nejvyšší jednadvacetiprocentní sazby by mělo spadat i palivové dřevo, včetně dřevěných pelet a briket (nyní je v 15 procentní sazbě). To ve finále zvýší náklady domácností na vytápění jejich domů o tisíce až desítky tisíc korun ročně.

V roce 2021 využívalo dřevo na topení 800 tisíc českých domácností. Pro část šlo o hlavní zdroj tepla a více než polovina z nich používala dřevo v kombinaci s jiným způsobem, nejčastěji společně s kotlem na plyn. V důsledku výrazného zdražení, kdy ceny plynu a elektřiny zažily od roku 2022 prudký růst, se řada vlastníků rodinných domků, a to převážně lidí žijících na venkově, rozhodlo pro vytápění dřevem. Z důvodu zatím nejvýhodnějšího způsobu vytápění počty domácností vytápějící dřevem stále rostou a jeho využití najdeme jak v novostavbách, tak ve starších domech.

V hnutí SPD jsme si vědomi, na rozdíl od Fialovy vlády a poslanců vládní pětikoalice, že vytápění nemovitostí určených k bydlení je základní životní potřebou občanů a jako takové nesmí být pro lidi finančně likvidační. Proto jsme k vládnímu daňovému balíčku podali celou řadu pozměňovacích návrhů, kdy jedním z nich je, aby palivové dřevo včetně dřevěných pelet a briket bylo zařazeno do snížené sazby DPH, která by měla nově být 12 %. Pro nás jsou čeští občané vždy na prvním místě.

Převzato z profilu politika.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

10:21 Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

Výbor Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) schválil pravidla pro poskytování příspěvků např…