Rozvoral (SPD): Podpořili jsme finanční příspěvek důchodcům v částce pět tisíc korun!

04.11.2020 20:33

Sněmovna minulý týden i díky hlasům poslanců SPD schválila jednorázový příspěvek pět tisíc korun důchodcům a pevný termín valorizace důchodů.

Rozvoral (SPD): Podpořili jsme finanční příspěvek důchodcům v částce pět tisíc korun!
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

Za podpory všech poslanců hnutí SPD Sněmovna ve třetím čtení schválila jednorázový příspěvek důchodcům ve výši 5.000,-Kč, a to včetně pozměňujícího návrhu týkající se spravedlivějšího termínu pravidelné valorizace důchodů, která bude nově nastavena pro všechny důchodce od 1. ledna příslušného kalendářního roku.

V rámci jednání 62. schůze Poslanecké sněmovny, na kterou se sešli poslanci vzhledem k pokračující epidemii koronaviru opět v polovičním počtu, byl minulý pátek schválen příspěvek ve výši pět tisíc korun všem důchodcům. Za hnutí SPD jsme všichni hlasovali pro, neboť jsme přesvědčeni, že si to naši důchodci zaslouží. Tím více nás mrzí, že současná vláda (ANO a ČSSD) nechce podpořit náš návrh zákona, na uzákonění minimálního důstojného důchodu ve výši hranice chudoby (necelých 13.000,-Kč), jež platí ve značné části Evropy.

Vládní návrh zákona o jednorázovém příspěvku důchodci v roce 2020 nyní zamíří k posouzení do horní komory Parlamentu České republiky. Tento jednorázový příspěvek poskytne stát poživatelům důchodů jako finanční výpomoc. Kabinet počítá s vyplacením částky ještě letos a dostanou jej starobní důchodci a lidé s invalidní nebo s pozůstalostní penzí.

Velmi nás mrzí, že byl Sněmovnou k předloženému výše uvedenému zákonu schválen pouze jediný z desítky opozičních pozměňovacích návrhů. I díky poslancům za hnutí SPD bylo navzdory nesouhlasu ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) schváleno, aby pravidelná valorizace důchodů byla vždy od 1. ledna, nikoli ode dne výplaty lednové splátky penze. Podporou tohoto pozměňovacího návrhu jsme napravili nespravedlnost při stanovení termínu valorizace důchodů, jelikož doposavad byl termín různý a to na základě data výplaty důchodu. Teď už to bude pro všechny stejný termín.

V hnutí SPD zastáváme názor, že je naší povinností pro seniory zabezpečit, aby měli možnost žít v takovém prostředí, které je pro ně bezpečné a přizpůsobené jejich potřebám. Zabezpečit jim bezplatnou standardní zdravotní péči a poskytnout jim dostupnou sociální a právní pomoc, která jim pomůže zajistit jejich autonomii a fungování ve společnosti. Na vládu apelujeme, že v otázkách týkajících se budoucnosti našich seniorů postupuje nesystémově a stále nevytvořila důchodovou reformu. Za hnutí SPD jsme ve Sněmovně předložili několik návrhů zákonů a jejich změn, které by měly ve finále pomoci našim seniorům, zatím ale bez odezvy. Senioři jsou součástí naší společnosti a mají právo na důstojný život.

Převzato z profilu politika.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

18:09 Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zákona na zrušení veřejnoprávních médií na S…