Rozvoral (SPD): Uděláme maximum proto, aby nedošlo k prolomení Benešových dekretů

21.11.2023 14:32 | Komentář

Knížecí rod panující v Lichtenštejnsku požaduje prostřednictvím Nadace knížete z Lichtenštejna, která spravuje knížecí jmění, navrácení rodového majetku Lichtenštejnů, který jim byl oprávněně zkonfiskován podle tzv. Benešových dekretů v roce 1946.

Rozvoral (SPD): Uděláme maximum proto, aby nedošlo k prolomení Benešových dekretů
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Hnutí SPD je plně přesvědčeno, že ústavní zákon č. 57/1946 Sb., ze dne 28. března 1946, kterým se schvalují a prohlašují za zákon dekrety prezidenta republiky (tzv. Benešovy dekrety), musí být plně respektován. Formou tohoto ústavního zákona byl upraven majetek v České republice po skončení druhé světové války. To musí být plně respektováno nyní i v budoucnu.

Nadace knížete z Lichtenštejna přišla na konci října s nabídkou na mimosoudní vyrovnání táhlého majetkového sporu, v němž žádá Českou republiku o vrácení miliardových majetků (přibližně se jedná o částku 35 miliard korun) na území České republiky. Tento nehorázný návrh hnutí SPD jednoznačně odmítá, jelikož Lichtenštejnové zcela prokazatelně kolaborovali s německými okupanty během druhé světové války.

Je přinejmenším zarážející, že se do této věci nedávno vložil prezident České republiky Petr Pavel, když kabinetu Petra Fialy předal žádost lichtenštejnského dědičného prince Aloise o mimosoudní vyrovnání. Tuto žádost přijal prezident Petr Pavel při bilaterálním jednání u příležitosti zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku. Cituji vyjádření prezidenta Pavla na síti X: „Během bilaterálních jednání v OSN jsem se setkal s lichtenštejnským princem, který mi představil návrh na mimosoudní vyrovnání sporu o majetky." Vedle toho se objevily spekulace, že na prezidenta existuje tlak okolí, respektive různých zájmových skupin okolo Pražského hradu, jimž by se uvolnění majetku mohlo hodit. Takové zájmy oficiálně prosazuje i bývalý lidovecký ministr kultury Daniel Herman.

Lichtenštejni zatím všechny soudní spory s Českou republikou prohráli. Neuspěli letos ani u Ústavního soudu, který v květnu zamítl jejich stížnost ve sporu o nemovitosti na Kolínsku. Neúspěchem pro ně pak skončil i říjnový soud o majetek na Břeclavsku, v němž usilovali mimo jiné o vrácení dvou dnes státních zámků v Lednici a ve Valticích. Lichtenštejni si nenárokují pozemky a nemovitosti pouze na jižní Moravě, ale též v lokalitách Bučovic a Krnovska. Dále se jedná o hrad Šternberk u Olomouce, Moravskou Třebovou, Zábřeh, Plumlov, Lanškroun nebo zámek a statek ve Velkých Losinách na Šumpersku. V Čechách jde například o Kostelec nad Černými lesy, Uhříněves, Koloděje, Roztoky nebo Rataje.

Hnutí SPD ochraňuje majetek České republiky a udělá maximum proto, aby nikdy k prolomení Benešových dekretů nedošlo! Stejný přístup by měli zastávat i všichni nejvyšší představitelé České republiky.

Převzato z profilu.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zahradil (ODS): Snaha mainstreamových médií omezit regulacemi konkurenci na mediálním trhu

21:03 Zahradil (ODS): Snaha mainstreamových médií omezit regulacemi konkurenci na mediálním trhu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke konferenci o svobodě slova.