Rozvoral (SPD): Vláda Petra Fialy postupuje diletantsky a zdražování neřeší!

27.04.2022 19:09

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci.

Rozvoral (SPD): Vláda Petra Fialy postupuje diletantsky a zdražování neřeší!
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Vážení přátelé, toto je aktuální politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), ve kterém upozorňujeme, že 70 procent obyvatel má za to, že příchod uprchlíků z Ukrajiny povede k oslabení sociálních jistot českých občanů. Jejich obavy sdílíme. Odmítáme, aby čeští občané dle návrhu EU financovali ze svých daní obnovu Ukrajiny, kterou řídí a rozkrádají oligarchové. 

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí
Vláda Petra Fialy postupuje diletantsky a zdražování neřeší. Gratulujeme Marine Le Pen ke skvělému výkonu - oproti předešlým francouzským prezidentským volbám získala o čtvrtinu více hlasů. Generální tajemník OSN se sešel s prezidentem Putinem. Hnutí SPD podporuje veškerá jednání na nejvyšších úrovních, která najdou cestu k mírovému řešení konfliktu mezi Ruskou federací a Ukrajinou.

1. 70 procent obyvatel má za to, že příchod uprchlíků z Ukrajiny povede k oslabení sociálních jistot českých občanů. Jejich obavy sdílíme.

Válka na Ukrajině trvá již dva měsíce a vláda Petra Fialy (ODS) doposud přijala více než 340 tisíc uprchlíků, přičemž vládní politici prosazují neomezené přijímání a předpokládají, že zde Ukrajinci zůstanou natrvalo i po skončení konfliktu. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) minulý týden uvedl, že je Ukrajincům připraveno k výplatě celkem 317 894 dávek v nouzi (každá za 5000,- Kč). Zároveň představitelé vládní koalice uvedli, že pracovat začalo pouhých 24 tisíc Ukrajinců. To je velmi málo. Náklady na ubytování, zdravotní péči a na začlenění Ukrajinců do škol jsou vládou v tento moment odhadovány na 54 miliard korun. Agentura STEM minulý týden uvedla, že „70 procent obyvatel má za to, že příchod uprchlic a uprchlíků povede k oslabení sociálních jistot českých občanů". Jejich obavy sdílíme a opakovaně na to vládu upozorňujeme. Premiér Fiala ale dělá, že neslyší. Hnutí SPD je přesvědčeno, že vláda musí pomáhat našim občanům a jestli to neumí, měla by vláda podat demisi. Podpora uprchlíků z Ukrajiny by měla být podle názoru SPD přiměřená, pouze na nezbytně nutnou dobu a uprchlíci by se měli vrátit zpět, jakmile to situace umožní, a pracovat na obnově jejich země. Významná část uprchlíků pochází z oblastí, kde neprobíhají boje. Občané České republiky nenesou odpovědnost za ekonomický rozvrat a korupcí prolezlou situaci na Ukrajině, ke kterému došlo již před válkou. Postup Fialovy vlády v této věci pokládáme za nepřiměřený a nesouhlasíme s ním. Vláda Petra Fialy má plnou odpovědnost za veškeré problémy našich občanů způsobené tímto přístupem vlády.

2. Odmítáme, aby čeští občané dle návrhu EU financovali ze svých daní obnovu Ukrajiny, kterou řídí a rozkrádají oligarchové.

Evropská komise se chystá založit fond solidarity, za kterého hodlá financovat poválečnou obnovu Ukrajiny. Členským státům podle agentury Bloomberg už dala najevo, že většinu dlouhodobých nákladů ponesou členské státy EU. Evropská komise nyní pracuje na mechanismu, který by měl pokrývat dlouhodobé potřeby Ukrajiny. Instrument by se prý údajně měl podobat fondu na podporu ekonomiky zasažené pandemií, na kterou si evropská sedmadvacítka celkem půjčila stovky miliard eur u komerčních bank, čímž dále zadlužila členské státy včetně České republiky. Tento nový „Ukrajinský fond" by měl sloužit k financování investic a reforem schválených vládou v Kyjevě. Bude to zřejmě i jednou z priorit pro české předsednictví EU v druhé polovině letošního roku. Dosavadní reformy však nevedly k rozvoji Ukrajiny a zlepšení situace jejích obyvatel, ale prospěly oligarchům, zahraničním koncernům a všeobecné korupci. Hnutí SPD tyto návrhy a úvahy ze strany Evropské komise jednoznačně odmítá. Již s předválečnou Ukrajinou byla spojena chronická všudypřítomná korupce a velmi slabá úroveň právního státu, který by rozkrádání mohl zabránit. Nevidíme tedy žádný důvod, proč by si EU měla vzít další úvěry a financovat miliardy eur do obnovy země, kterou řídí a rozkrádají oligarchové. Potřebujeme investovat především v naší republice a na poválečné obnově Ukrajiny by se měla podílet v první řadě Ruská federace. To je názor SPD.

3. Vláda Petra Fialy postupuje diletantsky a zdražování neřeší.

Současná vláda Petra Fialy (ODS) stále neřeší drakonicky vysoké ceny potravin, plynu a elektřiny a dalších životně důležitých zboží a služeb. Premiér Fiala minulý týden dokonce prohlásil, že „zastropování cen je nesmysl" a že jeho vláda napumpovala za prvních 100 dnů vládnutí k pomoci občanům 74 miliard korun. Jedná se o demagogii, protože šlo především o mandatorní, tedy ze zákona povinné výdaje, které neřeší tíživou situaci našich občanů. Uvedená výše výdajů je totiž daná legislativou, protože se jedná o výdaje spojené se slevou na poplatníka (schválené minulou Sněmovnou) a zákonné valorizace důchodů včetně té plánované červnové, právě kvůli rekordní inflaci, kterou nechala Fialova vláda vyšroubovat na třetí nejvyšší v rámci EU (12,7%). Zvýšené výdaje všech obyvatel za uvedenou dobu 100 dnů vládnutí současné vlády byly zejména za předražené energie, pohonné hmoty, potraviny a hypotéky. Hlavní odpovědnost padá na vládu Petra Fialy (ODS), která postupuje diletantským způsobem a inflaci a zdražování neřeší. Předražené energie, jež roztáčí spirálu inflace, řeší ve většině států Evropy snížením daní či zastropováním cen, což vláda Petra Fialy (ODS) odmítá, aniž nabízí jiné řešení. Premiér Fiala se zřejmě naivně domnívá, že se problém vyřeší sám a všechno nakonec zaplatí naši slušní a pracující občané. To hnutí SPD odmítá.

4. Gratulujeme Marine Le Pen ke skvělému výkonu – oproti předešlým prezidentským volbám získala o čtvrtinu více hlasů.

V neděli skončilo ve Francii druhé kolo prezidentských voleb, ve kterých voliči rozhodli o tom, kdo bude prezidentem Francie na příští pětileté období. Hnutí SPD gratuluje kandidátce Marine Le Pen, která v nerovném klání, kdy proti ní stála většina médií, korporací a mainstreamu, získala celkově 42 % hlasů, což je přibližně o 3 miliony hlasů více než před pěti lety. Prezidentem se tak stal Emmanuel Macron, který dostal o 2 miliony hlasů méně než v minulých prezidentských volbách. Macron je zastáncem politiky EU včetně migrace, Zeleného údělu (Green Deal) a dalších pro Evropu zhoubných programů globalizace. Marine Le Pen patří mezi nejvýznamnější politiky světa. Razantně a stále úspěšněji prosazuje náš společný ideál - Evropu založenou na spolupracujících svobodných suverénních národních státech, které žijí v souladu s tradicemi a národními hodnotami. Hnutí SPD je společně s Národním sdružením Marine Le Pen a dalšími devíti stranami a jejich 65 europoslanci sdruženo ve společné vlastenecké a euroskeptické frakci Evropského parlamentu s názvem Identita a demokracie (ID).

5. Generální tajemník OSN se sešel s prezidentem Putinem. Hnutí SPD podporuje veškerá jednání na nejvyšších úrovních, která najdou cestu k mírovému řešení konfliktu mezi Ruskou federací a Ukrajinou.

V úterý 26. dubna byla plánovaná návštěva generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese v Moskvě, kde se sešel s prezidentem Ruské federace Vladimirem Putinem. Tématem rozhovorů byly zejména podmínky ukončení krvavého konfliktu na Ukrajině. Hnutí SPD podporuje veškerá jednání na nejvyšších úrovních, která najdou cestu k mírovému řešení konfliktu mezi Ruskou federací a Ukrajinou.

Převzato z Profilu.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…