SOCDEM: Mlžení o večírku jen dokresluje dlouhodobá selhání ministra Jurečky

04.01.2024 13:09 | Tisková zpráva

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka dlouho mlčel o večírku, který se konal v budově jeho úřadu v den, kdy se nedaleko od něj odehrávala tragédie na filozofické fakultě. Nyní přišel s velmi chabou omluvou a s nedůstojným vykrucováním. Manažerská i politická pochybení ministra jsou však podle Sociální demokracie dlouhodobá.

SOCDEM: Mlžení o večírku jen dokresluje dlouhodobá selhání ministra Jurečky
Foto: SOCDEM
Popisek: SOCDEM - logo

„Nechtěli jsme se původně k večírku na ministerstvu vyjadřovat, protože zprávy z médií nám přišly neuvěřitelné. Jeho včerejší omluva ve smyslu, že každý chybuje, je však výsměchem a nelze ji nechat bez odezvy. Ministr a jeho mluvčí zjevně o průběhu večera na úřadě lhali. Je to poslední kapka, ministr by měl rezignovat. Pokud to neudělá, pak by ho měl odvolat předseda vlády,“ konstatuje místopředsedkyně Sociální demokracie Daniela Ostrá, která dodává, že v jiných evropských zemích politici odstupují i v případě mnohem méně závažných pochybení. „Chybovat je lidské, ale politik musí umět ze svých chyb vyvodit osobní odpovědnost,“ dodává.

Anketa

Líbil se vám novoroční projev prezidenta Petra Pavla?

4%
35%
hlasovalo: 39607 lidí

„Práci ministra Jurečky za dobu, kdy vede resort, navíc provází řada zásadních manažerských i politických selhání. Ať už jde o řízení Úřadu práce, o rošády s předčasnými důchody, pozdní výplaty dávek nebo důchodů. Ministr zjevně nezvládá řízení úřadu a selhal i v tom, že nedokázal vhodně zareagovat na nejtragičtější událost v naší zemi na několik desítek let,“ konstatuje Daniela Ostrá.

„Jeho výmluvy jsou výsměchem. O závažnosti tragédie na filozofické fakultě musel vědět už v odpoledních hodinách, kdy bylo svolané mimořádné jednání vlády s prezidentem republiky. Měl tedy dost času zachovat důstojnost a večírek se zaměstnanci z piety ihned ukončit. Nyní se už jen vymlouvá,“ dodává.

Ministr práce a sociálních věcí selhává i v pomoci lidem, kteří potřebují podporu státu v době, kdy raketově rostou náklady na bydlení, významně zdražují potraviny i spotřební zboží. „Pomoc lidem v krizi je naprosto nedostatečná. Za ministra Jurečky výrazně klesla reálná hodnoty důchodů, rodičovského příspěvku, minimální mzdy, ale i většiny dávek. Nyní například ořezává pomoc lidem, kteří čerpají příspěvek na bydlení. Nedokáže reagovat včas a adekvátně na situaci, která řadu domácností dostává na pokraj existenčních problémů,“ vytýká ministrovi Jurečkovi předseda Sociální demokracie Michal Šmarda.

Ten připomíná, že v době, kdy resort vedli sociální demokraté rostly nejen důchody, ale zvýšila se i podpora rodin a díky tlaku na navyšování mezd rostly i reálné příjmy zaměstnanců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

10:21 Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

Výbor Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) schválil pravidla pro poskytování příspěvků např…