SOCDEM: Šance pro dlužníky mohla přijít dříve, ale alespoň, že přišla

22.06.2023 14:07 | Tisková zpráva

„Pozitivně hodnotíme, že návrh ministerstva spravedlnosti nepodlehl tlaku lobbistů a ponechává možnost oddlužení ve zkrácené lhůtě 3 let,“ uvedl předseda Sociální demokracie Michal Šmarda.

SOCDEM: Šance pro dlužníky mohla přijít dříve, ale alespoň, že přišla
Foto: ČSSD
Popisek: ČSSD

„Rychlé oddlužení znamená, že dlužníci nebudou muset dlouhodobě skrývat před státem své příjmy, což by mohlo být významným přínosem i pro veřejné rozpočty,“ dodává.

Anketa

Je třeba, aby si bezpečnostní složky dávaly pozor na Rusy, kteří u nás žijí?

14%
86%
hlasovalo: 21919 lidí

Problémem je, že i s vyjednaným odkladem měla být novela vzhledem k příslušné směrnici hotová již v červenci 2022 a jde do vlády až nyní. Jak Michal Šmarda dodává, oddlužení pro všechny na 3 roky je vázáno na jedinou podmínku - poctivou snahu bez ohledu na míru splacení dluhů. To Sociální demokracie prosazuje dlouhodobě. Zcela nepřijatelné by bylo, aby se podnikatelům zkrátila doba na 3 roky a nepodnikajícím lidem nechala na pěti letech.

Procesem prodlužení v Česku prochází zhruba 100 tisíc lidí. Aby oddlužení plnilo svůj účel, tak musí být přístupnější a kratší. Možnost oddlužení a šance na nový začátek je přitom důležitá pro celou společnost, protože tito lidé se mohou vrátit na legální trh práce, přestanou se pohybovat v šedé ekonomice a ze svých příjmů budou odvádět státu daně i pojistné, podobně jako ostatní zaměstnanci a podnikatelé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…