SPD: Odmítáme výzvy EU k otevírání všech hranic členských zemí najednou

20.05.2020 9:13

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci.

SPD: Odmítáme výzvy EU k otevírání všech hranic členských zemí najednou
Foto: SPD
Popisek: SPD - Svoboda a Přímá Demokracie

Vážení přátelé, toto je aktuální politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), ve kterém upozorňujeme, že vláda vydává v souvislosti s rozvolňováním opatření okolo koronaviru zmatené pokyny, a vzniká tak informační zmatek. Odmítáme výzvy EU k otevírání všech hranic členských zemí najednou. ČSSD zmrazení platů politiků vždy odmítala, nyní ho populisticky navrhuje. SPD podpoří zastavení růstu platů nebo snížení platů politiků. Máme pochybnosti o miliardových nákupech zdravotnického materiálu ve stavu nouze a vítáme, že věc prošetří Nejvyšší kontrolní úřad. Hrůzný teroristický útok v Kábulu ukazuje, že islám je založen na kultuře násilí a že by se naši vojáci měli z Afghánistánu stáhnout.

1. Vláda vydává v souvislosti s rozvolňováním opatření okolo koronaviru zmatené pokyny, a vzniká tak informační zmatek.

Hnutí SPD souhlasí s ukončením nouzového stavu v souvislosti s pandemií koronaviru a postupným rozvolňováním restriktivních opatření. Jsou zde však pokyny a opatření, kterým občané na základě výroků jednotlivých členů vlády nerozumí. Veřejnost je zmatena a neví, která opatření v této souvislosti ještě platí a s jakými omezeními, a která již naopak pozbyla platnosti. Takže například nejdříve se oznámí otevření restaurací k 25. květnu, aby se za týden tento výrok upřesnil, že otvírací doba může být pouze do 23 hodin. Takovýchto příkladů je samozřejmě více. Metodiky provozování některých zařízení nebo vycestování za hranice se stále mění a vzniká informační zmatek. 

2. Odmítáme výzvy EU k otevírání všech hranic členských zemí najednou.

Odmítáme výzvy EU k otevírání všech hranic členských zemí najednou. Situace se zvládnutím pandemie koronaviru je v jednotlivých státech rozdílná. Dobrá situace je například v Polsku anebo na Slovensku, naopak nejhorší je aktuálně zejména ve Španělsku a Itálii. Pro hnutí SPD je ochrana našich občanů, seniorů a nemocných absolutní prioritou. Chybí nám konkrétní opatření k systémové ochraně rizikových skupin. Nedůvěru občanů prohlubuje personální nestabilita na ministerstvu zdravotnictví, kde náměstek Prymula ohlásil svůj odchod.

3. ČSSD zmrazení platů politiků vždy odmítala, nyní ho populisticky navrhuje. SPD podpoří zastavení růstu platů nebo snížení platů politiků.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) mediálně prezentuje záměry na snižování platů politiků. ČSSD v této věci nikdy nepodpořila návrhy hnutí SPD, které jsme podávali. Z hlediska ministryně Maláčové a ČSSD se jedná o čistý populismus se snahou vzbudit zájem voličů a zachránit ČSSD před již tak zásadním propadem volebních preferencí. Hnutí SPD navrhovalo v tomto volebním období zmrazení platů ústavních činitelů do konce roku 2021 a všechny parlamentní strany, tedy ANO, ODS, Piráti, KSČM, ČSSD, KDU-ČSL, STAN a TOP 09 nám tento návrh hlasováním zamítly a byly proti. Ve sněmovně podpoříme kroky, které povedou k zastavení růstu platů nebo snížení platů politiků. 

4. Máme pochybnosti o miliardových nákupech zdravotnického materiálu ve stavu nouze a vítáme, že věc prošetří Nejvyšší kontrolní úřad.

Hnutí SPD má pochybnosti o miliardových nákupech zdravotnického materiálu a ochranných pomůcek v nouzovém stavu, na které jsme upozorňovali opakovaně při jednáních sněmovny ve stavu legislativní nouze. Zároveň jsme navrhovali nechat tyto nákupy prověřit Nejvyšším kontrolním úřadem (NKÚ). V této souvislosti vítáme oznámení prezidenta NKÚ Miloslava Kaly, který předložil 18. května širšímu kolegiu NKÚ návrh na zařazení nové kontrolní akce týkající se nákupů zdravotnických pomůcek. Jedná se o velký objem peněz a výrazné rozdíly v cenách, certifikaci a dalších potřebných dokladech. Zásadní pochybnosti máme například, když respirátor typu FFP2 nakoupí jedno ministerstvo za 34 korun a jiné za 636 korun. Díky nouzovému stavu mohlo ministerstvo vnitra centrálně nakupovat ochranné pomůcky, jako jsou roušky nebo respirátory, bez výběrových řízení. Ochranné prostředky pro fakultní nemocnice a další státní zařízení dodávalo ministerstvo zdravotnictví. V případě zásadních kontrolních zjištění ze strany NKÚ bude hnutí SPD požadovat vyvození jasné hmotné a trestní odpovědnosti.

5. Hrůzný teroristický útok v Kábulu ukazuje, že islám je založen na kultuře násilí a že by se naši vojáci měli z Afghánistánu stáhnout.

Minulý týden byl v afghánské nemocnici v Kábulu spáchán hrůzný teroristický útok na porodnici a pohřební obřad. Napadení zorganizovala teroristická organizace Islámský stát. Při útocích zemřelo nejméně 48 obětí, mezi nimi jsou i novorozenci. Na konci února podepsali představitelé Tálibánu a USA v katarské metropoli Dauhá mírovou dohodu. Spojené státy se v ní zavázaly, že do 14 měsíců z Afghánistánu stáhnou všechny své vojáky a že odejdou i vojáci ostatních zemí NATO, včetně našich vojáků. Afghánistán je třeba nechat Afgháncům. V této souvislosti SPD dlouhodobě odmítá účast našich vojáků v operaci NATO na území Afghánistánu. Zároveň odmítáme vyjádření německé kancléřky Angely Merkelové, že islám patří do Evropy. Islám do Evropy nepatří. My jsme tady doma a platí tady naše zákony! Nechceme zde kulturu násilí a nerovných práv mezi lidmi. Zákon z pera SPD zakazující propagaci nenávistné islámské ideologie nám bohužel blokuje Babišova vláda.

Převzato z profilu.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Exner (STAN): Nesnáším, když se Češi prezentují jako malý bezmocný národ

10:14 Exner (STAN): Nesnáším, když se Češi prezentují jako malý bezmocný národ

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k bezpečnosti a sebevědomí ČR.