SPOLU: Daně zvyšovat nebudeme, rozpočet má problém na výdajové stránce

15.07.2021 12:45

Koalice SPOLU nebude zvyšovat žádné daně, problém státního rozpočtu je podle ní na výdajové stránce. Ekonomický tým středopravého uskupení chce enormní schodky řešit především pomocí štíhlého státu, digitalizace a podpory podnikání.

SPOLU: Daně zvyšovat nebudeme, rozpočet má problém na výdajové stránce
Foto: Jdeme do toho spolu
Popisek: SPOLU - koalice ODS, KDU-ČSL, TOP 09

„Ekonomický program koalice SPOLU má čtyři pilíře, které zní: nebudeme zvyšovat daně, problém rozpočtu je na výdajové straně, řešení je podpora ekonomiky a zjednodušení podnikání, efektivní zapojení evropských peněz a daňové změny pro podporu rodin,“ uvedl na začátku tiskové konference první místopředseda ODS Zbyněk Stanjura.

„Finanční ústavu doplníme o daňovou brzdu, respektive daňový strop. Máme dost vysokých daní a stále se zvyšujícího daňového břemene. Během vlády hnutí ANO a ČSSD narostla složená daňová kvóta na historicky rekordní úroveň. Ministryně Schillerová tahá z kapes lidí a firem historicky největší balík peněz a zcela nepochopitelně spolu s tím ještě navíc seká ty největší deficity a dluhy. Neustálému zvyšování daňového břemene je potřeba udělat daňovou brzdou přítrž. Už dnes jsme v daňovém zatížení nad průměrem nejvyspělejších zemí OECD. Chceme-li tyto ekonomicky vyspělejší země dohánět, musíme mít kvalitnější a přívětivější podnikatelské prostředí včetně daňových podmínek. Veřejné finance je třeba uzdravit osekáním velkého, přebujelého, obézního státu, ne tím, že stát bude od lidí a firem vybírat stále větší podíl toho, co svým úsilím a aktivitou vytvoří,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček.

„Pokud se podíváme na příjmy státního rozpočtu, zjistíme, že mezi lety 2013 a 2020 vzrostly příjmy státního rozpočtu o 30 %, podotýkám přitom, že poslední rok významně ovlivnila pandemie covid-19. Často slýcháme, že se dá gigantický 500miliardový schodek navržený na letošní rok vyřešit zvýšením daní, ale to by znamenalo například zdvojnásobení veškerých sazeb DPH, trojnásobné zvýšení daně z příjmu zaměstnanců nebo zdvojnásobení sociálních odvodů. Z toho jasně vyplývá, že prostor pro zvyšování daní rozhodně není, my vidíme cestu v úsporném malém státu, digitalizaci, méně papírování a podpoře podnikání,“ říká Zbyněk Stanjura.

„Garantujeme, že přestaneme házet podnikatelům klacky pod nohy a zjednodušíme podnikání v Česku. Malí a střední podnikatelé jsou motorem naší ekonomiky. Zjednodušíme podnikání zavedením jednotného inkasního místa, aby podnikatel mohl veškeré platby státu dělat z jednoho místa. Dotáhneme opravdovou digitalizaci státní správy. Podpora ekonomiky a zjednodušení podnikání povede k růstu daňových příjmů státu, aniž by se musely zvedat daně. Při ročním růstu 4 % jde o 80 miliard příjmu z daní. Zkrátka bude-li bohatý podnikatel, bude bohatý stát," říká místopředseda TOP 09 Lukáš Otys.

„Naší prioritou je podpora rodin. Chceme zavést daňové prázdniny pro rodiny, které čerpají rodičovský příspěvek nebo mají tři a více dětí. Vítězem daňových změn u nás musí být rodina. Dále je zapotřebí efektivně využít evropské finanční prostředky, které nesmí končit v pseudoinovativních výrobnách toastového chleba, ale musí směřovat k nastartování české ekonomiky a k investicím do infrastruktury, která podpoří rozvoj České republiky v dlouhodobém horizontu. V následujících čtyřech letech může jít až o 480 miliard korun,“ připomněl ekonom a starosta obce Těšany Miroslav Zborovský z KDU-ČSL.

Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová

  • KDU-ČSL
  • KDU-ČSL se pomalu seznamuje s internetovými Parlamentními listy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…