STAN: ČSSD a ANO v Senátu chtějí vzít obcím a městům další peníze

06.12.2015 8:36

Senát tento týden jednal o vládní novele rozpočtového určení daní (RUD), která měla podle poslanecké předlohy přidat nově peníze pouze krajům, nikoliv obcím a městům. K velkému překvapení senátní kluby ANO a ČSSD příjmovou diskriminaci prohloubily, když navíc hlasovaly pro odebrání příjmů obcí a měst z příjmových daní fyzických osob. Samosprávy by tak nadále nebyly motivovány k vytváření podmínek pro podnikání.

STAN: ČSSD a ANO v Senátu chtějí vzít obcím a městům další peníze
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

Návrh senátora za ČSSD Radko Martínka situaci nevyřešil. Jeho tvrzení, že obcím přidává, není podloženo žádným propočtem. Některým obcím by paradoxně mohly příjmy dokonce klesnout.

„Podle návrhu ČSSD, pro který hlasoval i klub ANO, mají sice obce dostat víc peněz z DPH, zároveň se jim ale překvapivě bere příjem z daní fyzických osob. Starostové a nezávislí dlouhodobě bojovali za to, aby byly příjmy z RUD navýšeny obcím stejně jako krajům, ne, že se obcím z jedné hromádky přidá a z druhé ubere,“ upozorňuje zastupující předseda STAN Petr Gazdík.

„Pokud autoři tohoto pozměňovacího návrhu tvrdí, že obce i při zrušení této daně vydělají jednu miliardu, pak jde o ničím nepodložené dohady. V letošním roce stát zřejmě vybere na dani z příjmu fyzických osob více peněz než vloni, a tím odhad údajného přínosu pro obce dostává povážlivé trhliny. Jen kdyby stát letos na této dani vybral pro obce o jednu miliardu více, což při čtyř a půl procentnímu růstu ekonomiky je spíše podsazené číslo, pak už tento návrh pro obce znamená nulový přínos. Každý další lepší výsledek daňového výběru znamená mínus,“ říká předseda senátorského klubu STAN Jan Horník.

Rozhodnutí senátorů za ČSSD a ANO se diví i pražská radní Jana Plamínková. „Očekávala bych, že se Senát postaví spíše do role ochránce samospráv. Praha měla jedinečnou příležitost získat necelé dvě miliardy korun do svého rozpočtu, ale kvůli části vládní koalice se to nestane,“ uzavírá předsedkyně pražské organizace STAN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.