STAN: Erdoganův vojenský zásah dál destabilizuje region

10.10.2019 18:08

Nesouhlasíme s vojenskou invazí v severní Sýrii, jsme každopádně pro diplomatické řešení situace v regionu. Považujeme za nešťastné obětovat lidské životy a dále destabilizovat region. Vytvoření zóny pro uprchlíky v Sýrii není z našeho pohledu vhodné řešení.

STAN: Erdoganův vojenský zásah dál destabilizuje region
Foto: STAN
Popisek: STAN

„Pokud nicméně zóny vzniknou, Evropská unie musí v daném místě maximálně pomoci finančně i logisticky, abychom zabránili humanitární katastrofě. Unie by však neměla neustále pouze hasit požár, ale využít všech možných nástrojů i programů směřujících k rozvoji a stabilizaci regionu do budoucna. Takový přístup podporujeme dlouhodobě,“ komentoval situaci zahraniční expert a místopředseda STAN Radim Sršeň.

Apelujeme na dodržování lidských práv, Evropská unie i Česká republika by měla být v tomto ohledu maximálně důrazná a nápomocná.

„Dohoda s Tureckem je dosud plněna jen velmi složitě, díl odpovědnosti nese i EU. To ovsem neospravedlňuje invazi do Sýrie. Erdoganovy hrozby vůči EU ukazují, že není seriozní partner. Jeho kroky situaci uprchlíků jen zhorší a nadto mohou přinést další konflikt v neklidné oblasti. O to víc dnes šokuje nedávné pozitivní vyjádření premiéra Babiše ohledně těchto bezpečnostních zón. Věc se musí řešit na Radě bezpečnosti OSN a hlavně jednáním všech zúčastněných stran,“ doplnil jej europoslanec Stanislav Polčák.

Hnutí STAN prosazuje, aby se situaci v Sýrii zabývala i Poslanecká sněmovna.

„Požádal jsem místopředsedu Zahraničního výboru Poslanecké sněmovny o projednání bodu “Invaze Turecka do Sýrie” tak, aby k dané záležitosti vyjádřila Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky jasný postoj,“ uvedl předseda STAN Vít Rakušan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…