STAN: Lhůty na projednání zákonů znevažují legislativní proces

18.12.2014 20:07

Senátní klub Starostové a nezávislí (STAN) kritizuje způsob předkládání zákonů Poslaneckou sněmovnou, považuje ho za nátlak.

STAN: Lhůty na projednání zákonů znevažují legislativní proces
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

Na programu čtvrté schůze Senátu dne 18. prosince bylo k projednání jedenáct bodů, z toho v osmi případech jde o zákony, které se musely projednat ve lhůtě do 8. ledna 2015, z nichž tři by měly vejít v platnost už 1. ledna 2015.

„Tyto návrhy jsme dostali k dispozici 9. prosince, Senát měl tedy k vlastnímu projednání pouhých devět dní,“ říká Jan Horník, předseda senátního klubu Starostové a nezávislí.

K návrhům zákonů se přitom musí vyjádřit senátní legislativa a musí ho projednat jednotlivé výbory a kluby.

„Doba, kterou máme k dispozici, neumožňuje kvalitní legislativní proces a kvalitní schvalování zákonů,“ dodává Jan Horník s tím, že předkládají-li se zákony na konci roku, nelze se s nimi řádně seznámit. Zároveň ti, jichž se zákony týkají, tzn. obce, podnikatelé a další, tak nemají čas se na ně dostatečně včas připravit.

Senátní klub Starostové a nezávislí vnímá takové počínání Poslanecké sněmovny za nátlakové.

„Poslanecká sněmovna na nás tímto způsobem tlačí, abychom zákony schvalovali v té podobě, v jaké nám je posílá, včetně vad, které obsahují,“ říká senátor Jiří Vosecký (SLK).

Senátní klub Starostové a nezávislí ohledně těchto bodů vstoupil do jednání s kluby KDU-ČSL, ODS a ČSSD, aby k nim bylo možno zaujmout společné jednotné stanovisko, což se podařilo.

„Tlaku Poslanecké sněmovny jsme nepodlehli, připravili jsme pozměňovací zákony, aby zůstala zachována legislativní čistota,“ podotýká Vosecký. „Nejde o politikaření, ale o to, aby zákony byly přijatelné pro veřejnost. To je na prvním místě,“ dodává.

Zákony, které byly Poslanecké sněmovně vráceny k novému projednání, jsou k dispozici na webových stránkách Senátu www.senat.cz.

Senátní klub Starostové a nezávislí se současně rozhodl se návrhem zákona o platu představitelů státní moci nezabývat, což také jednomyslně podpořil, mimo jiné z důvodu, že o státním rozpočtu rozhoduje pouze Poslanecká sněmovna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: STAN

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Rakušanův a Fialův migrační pakt není lék, který EU vyléčí, ale jed

15:06 Babiš (ANO): Rakušanův a Fialův migrační pakt není lék, který EU vyléčí, ale jed

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.