STAN: Vláda předvádí chaos a důležité zákony šije horkou jehlou

24.02.2021 18:11

Senátorský klub Starostové a nezávislí u pandemického zákona podpoří pozměňovací návrhy, které napravují zásadní chyby, které návrh obsahuje.

STAN: Vláda předvádí chaos a důležité zákony šije horkou jehlou
Foto: STAN
Popisek: STAN

Senátoři kritizují rychlost projednávání zákona a neschopnost vlády v rámci pandemie cokoliv plánovat a komunikovat s veřejností, sněmovnou a Senátem. Senát bude v rámci legislativní nouze jednat také o kompenzačním zákoně, u kterého je senátorský klub připraven podpořit pozměňovací návrh, který upravuje kompenzace pro samosprávy.

„Doba je hektická a dobře si uvědomujeme těžkou situaci, ve které se nyní nacházíme. Pandemickému zákonu jsme věnovali velkou pozornost a několikadenní jednání. Zákon obsahuje chyby, které jsou potřeba opravit. I když je na Senát vyvíjen tlak, je nutné k tomu přistupovat racionálně a zodpovědně,“ uvádí předseda klubu Starostové a nezávislí Petr Holeček.

Anketa

Kdo je pro vás nejdůvěryhodnější?

57%
2%
hlasovalo: 25406 lidí

„Zdravotnický systém je na hraně kolapsu, lékaři a další odborníci na to dlouhodobě upozorňovali, vláda na to ale vůbec nereagovala a to, co předvádí, je naprostý chaos. Je vidět, že pandemický zákon byl šitý horkou jehlou na poslední chvíli, i když s ním vláda původně přišla už v květnu minulého roku. Díky práci našeho kolegy Michaela Canova byla v návrhu odhalena zásadní chyba neprovázanosti mimořádných opatření s pandemickým stavem, o které poslanci ani vláda neměli tušení. Proto podpoříme pozměňovací návrh, který tuto chybu napraví,“ říká Jiří Drahoš, předseda Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice.

Již od první vlny koronaviru klub Starostové a nezávislí opakovaně navrhoval kompenzace pro obce a kraje, protože kompenzační bonus vyplácený podnikatelům a OSVČ citelně zasáhl do jejich rozpočtů. Byť nyní vláda sama přichází s kompenzacemi pro samosprávy, klub Starostů a nezávislých podpoří pozměňovací návrh, který kompenzace rozšiřuje. „Je dobře, že si vláda konečně vzpomněla i na obce a kraje, ale s kolegou Michaelem Canovem jsme připraveni podat pozměňovací návrh, který přináší kompenzace pro samosprávy už od podzimu minulého roku. Vláda si od obcí a krajů brala mnohem dříve, ale kompenzace navrhuje až od letošního února. To se nám nelíbí, protože samosprávy měly mnoho nákladů nejen v rámci pandemie. Nechceme, aby vláda okrádala samosprávy a prostředky jim pak nevrátila,“ uvádí senátorka Hana Žáková.

Senát bude v 1. čtení projednávat návrh volebního zákona předsedy Stálé komise Senátu pro Ústavu ČR Zdeňka Hraby, který reaguje na nález Ústavního soudu. „I když bude senátní verze volebního zákona existovat paralelně s návrhem vládním a poslaneckým, jsem rád, že v rámci zkrácení termínů dojde k projednání návrhu a přikázání do výborů. V Senátu budeme kromě zachování 14 volebních obvodů prosazovat i zavedení korespondenční volby, po které již několik let volají občané žijící a pracující v zahraničí,“ říká senátor Zdeněk Hraba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.