STAN: Zeman zpochybnil snahu o demokratický vývoj země

03.11.2014 12:09

I přesto, že celá země dnes diskutuje o vulgarismech v Hovorech z Lán, představitelé hnutí Starostové a nezávislí cítí potřebu reagovat na nedávné výroky prezidenta Zemana, které zazněly během jeho návštěvy Číny. Mimo jiné i proto, že s dotazy na postoj STAN k těmto výrokům se na ně obracejí starostové obcí z celé ČR.

STAN: Zeman zpochybnil snahu o demokratický vývoj země
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Pekingu

„Celá země se zabývá šokující úrovní projevu prezidenta Zemana z nedělního pořadu Hovory z Lán, kvůli kterému budu mít minimálně já odteď strach pouštět tento pořad v autě před svými dětmi. A ačkoliv jsme prezidentovým vyjadřováním otřeseni zřejmě stejně, jako většina země, byli bychom neradi, aby v diskusi o nich zapadla jeho slova z nedávné návštěvy Číny, jejichž obsah je pro nás nemenším šokem než prezidentovo nedělní extempore,“ řekl předseda STAN Martin Půta.

„Doufám, že v debatách o prezidentových vulgarismech se nezapomene na to, že pan prezident v čínské televizi zcela nepochopitelně řekl, že by se chtěl v Číně přiučit, jak stabilizovat společnost. Z úst nejvyššího ústavního činitele tak zaznělo dosud nejzásadnější zpochybnění našeho vývoje po listopadu 1989, vývoje k demokracii, pluralitě názorů, toleranci a svobodě. Musíme pouze doufat, že naši partneři a spojenci ve světě pochopí, že se jedná o hloupý exces, který nevyjadřuje mínění většiny politických představitelů této země, ani většiny jejích obyvatel,“ dodal Půta.

„Společnost podobně stabilní, jako je v Číně, jsme v naší zemi již měli, během totalitní vlády KSČ. Pan prezident tedy nemusí jezdit čerpat rozumy tak daleko,“ říká první místopředseda STAN Petr Gazdík a dodává: „Samozřejmě je možné se v Číně učit, jak se obejít bez bezplatného zdravotnictví či důchodového systému, jak potlačovat práva náboženských nebo etnických menšin, jak cenzurovat internet a další média, a jak se jednou provždy zbavit politické opozice. Otázkou je, zda něco takového opravdu chceme umět. A my říkáme, že nechceme,“ řekl Gazdík.

Zahraničně politickými výroky prezidenta se bude tento týden zabývat celostátní výbor hnutí Starostové a nezávislí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: STAN

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.