Šafránková (SPD): Vláda Petra Fialy má silně asociální charakter

25.01.2022 15:18 | Komentář

Nová vláda ODS, TOP 09, KDU-ČSL, hnutí STAN a Pirátů se chová v oblasti sociální politiky hůř, než příslovečný slon v porcelánu.

Šafránková (SPD): Vláda Petra Fialy má silně asociální charakter
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Lucie Šafránková, poslankyně SPD

Vyplývá to z některých posledních kroků a rozhodnutí této vlády. Ve všech případech se totiž jedná  o kroky a rozhodnutí, které poškozují slušné  a pracující občany. Potvrzuje se tak náš předpoklad, že vláda Petra Fialy má silně asociální charakter. 

Zohledníme-li současnou vysokou inflaci, tak nová vláda fakticky snížila platy některých státních zaměstnanců, zejména hasičů, policistů, vojáků, či pracovníků v sociálních službách, a také zaměstnancům na úřadech práce a na České správě sociálního zabezpečení, kterým navíc současně výrazně zvýšila rozsah jejich pracovních povinností. To je pro nás nepřijatelné!

Proti studentům a seniorům

Vláda rovněž minulý týden rozhodla o výrazném snížení slevy na jízdném pro studenty a seniory. Jde opět o nesmírně necitlivé a asociální opatření. 

Předpokládaná rozpočtová úspora je přitom naprosto marginální, představuje okolo půl procenta plánovaného schodku státního rozpočtu a asi desetinu procenta všech rozpočtových výdajů. Fialova vláda zcela nepřijatelně snižuje kvalitu života studentů a důchodců, kteří se nemohou nijak bránit.

Úspory ve veřejných výdajích je přitom potřeba hledat jinde - je nutné zamezit platbám solárním baronům a nepřizpůsobivým, zrušit platby a dotace politickým neziskovým organizacím a zamezit růstu byrokracie -  a nikoliv naopak rozšiřovat počty ministrů a s tím spojené další administrativy, jak tato vláda činí.

Proti živnostníkům a zaměstnancům

Dalším nesmírně škodlivým krokem je pak rozhodnutí ministra práce a sociálních věcí Mariana  Jurečky z KDU-ČSL o ukončení programu Antivirus B k závěru roku 2020, i když měl původně fungovat déle. 

Tento program zajišťoval kompenzaci části objemu mezd těm zaměstnavatelům, kteří jsou postižení vládními opatřeními omezujícími podnikání. A pomáhal tak k udržení mnoha pracovních míst a životní úrovně tisíců zaměstnanců a jejich rodin. Omezující opatření podnikání přitom nadále trvají a vláda podporu postižených firem a živnostníků ruší.

To v SPD nemůžeme akceptovat a budeme všemi politickými prostředky usilovat o změnu těchto nesmyslných a vyloženě škodlivých opatření!

Převzato z Profilu.

Bc. Lucie Šafránková

  • SPD
  • poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • poslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zastavení diskuse ohledně změny občanského zákoníku…