Šarapatka (Úsvit): A na tohle jste myslel, pane Sobotko?

12.09.2014 21:20

Premiér Sobotka si v posledních dnech postavil svou popularitu na boji s evropskými sankcemi a hájení českých exportérů. Možná je to proto, že budou volby, kdo ví, ale je pravda, že tuto snahu musíme ocenit. Také by ale někdo měl panu Sobotkovi říct, že veškeré jeho úsilí může dost možná přijít vniveč.

Šarapatka (Úsvit): A na tohle jste myslel, pane Sobotko?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lídr pražské kandidátky za hnutí Úsvit Milan Šarapatka

Dobře, možná se nám podařilo udržet alespoň zásadní část našeho strojírenského exportu do Ruska (byť jistě to ještě říct nemůžeme). Ještě jsem ale od nikoho neslyšel o zásadním problému, který naše exportéry nevyhnutelně čeká. Snad se shodneme, že jakýkoliv byznys je pro výrobce zajímavý pouze za předpokladu, že za své zboží dostane zaplaceno. A právě to může být dost zásadní problém.

Žijeme ve světě, kde se veškeré finanční transakce odehrávají prostřednictvím bank, které koneckonců právě za tímto účelem kdysi vznikly. Jenže právě ve finančnictví bylo Rusko postiženo nejvíce, se zdůvodněním, aby sankce pocítili Putinovi blízcí oligarchové. Ruské banky jsou velmi omezeny ve svých transakcích se Západem.

Nejběžnějším instrumentem pro platby v mezinárodním obchodě je tzv. akreditiv. Při jeho použití banka na žádost příkazce poskytne beneficientovi požadované plnění. Jenže to se dost těžko může podařit, když západní banky, které mají plnění za své klienty přijímat, mají sankcemi zakázáno přijímat akreditivy od ruských ústavů. Tím ovšem kolabuje celý mezinárodní obchod. A pokud se sankce budou prodlužovat, budou samozřejmě důsledky čím dál horší. Dostane nás to o mnoho let zpátky, do doby, kdy bankovnictví bylo ještě mnohem méně rozvinuté, než dnes.

Možná si vzpomenete na devadesátá léta, pionýrský věk naší tržní ekonomiky, která byla kromě mnoha jiných svérázů charakteristická i velkými pytli s bankovkami, které se používaly k zaplacení velkých částek. Tehdy to byl důsledek nevyspělosti našeho bankovního systému. Teď nám hrozí, že se kvůli totální krátkozrakosti vrátíme do těchto časů a budeme si místo doposud běžných bezhotovostních transakcí předávat balíky pětitisícovek.

Jenže tohle se týká lidí, kteří skutečně něco vyrábějí a prodávají. Jakoby ti, kteří sankce uvalovali, už úplně zapomněli, že právě těmto lidem mají pomáhat, protože právě oni jsou solí země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice