Schillerová (ANO): 50 dní vlády Petra Fialy - sociální rozvrat České republiky v přímém přenosu

07.02.2022 19:09

Od jmenování vlády Petra Fialy uplynulo 50 dní. Pokud bychom její práci měli hodnotit z pohledu občanů České republiky a jejich každodenního života, zvládla toho opravdu hodně. Hodně pokazit.

Schillerová (ANO): 50 dní vlády Petra Fialy - sociální rozvrat České republiky v přímém přenosu
Foto: Hana Brožková
Popisek: Ministryně Alena Schillerová

Máme tu největší energetickou a zdravotní krizi v novodobé historii. Už dávno mohly být schváleny zákony, které by lidem ušetřily na energiích tisíce korun ročně. 

Anketa

Má Miloš Zeman v tuto chvíli vaši důvěru? (Ptáme se od 3. 2. 2022)

78%
19%
hlasovalo: 55309 lidí
Mohlo být odpuštěné 21% DPH na elektřinu i plyn. Jenže problém je v tom, že to byly nápady Babišova kabinetu, a tak se o nich ani nediskutovalo. Místo toho jsou lidé posíláni škemrat o almužnu na úřady práce. Vidíme okolní státy a jejich plošná opatření, doplněná těmi adresnými, ke zmírnění dopadu inflace. Třeba Polsko: DPH na plyn z 23 % na 0 %, elektřina na 5 %, snížení spotřební daně na pohonné hmoty, odpuštění DPH na základní potraviny. Naprosto přirozeně Češi berou tamní obchody a čerpací stanice útokem, místo aby utráceli doma. Plošně svým občanům pomáhá Belgie, Španělsko, Bulharsko, Rakousko, Velká Británie, Francie, Nizozemí nebo Norsko. Cizí vlády kopou za svoje občany, u nás se pro ně nedělá nic. 

Vláda s laxností sleduje, jak lidi drtí skokově zvýšené úroky hypoték, jak malé a střední firmy živoří a živnostníci marně čekají na podporu z covidových programů, které nefungují z jediného důvodu - z rozhodnutí vlády Petra Fialy je naše země v historicky nejdelším rozpočtovém provizoriu. Zavírají se divadla, končí filmové pobídky a s nimi stát přichází o miliardy a živnosti o odbytiště. Rodiny a organizace marně čekají na dotace všeho druhu. Do toho si premiér Petr Fiala dovolí veřejně prohlásit, že o žádných problémech lidí v rozpočtovém provizoriu nic neví. Holt nová politická kultura…

Z původních slibů představitelů pětikoalice, že se škrty ve státním rozpočtu nedotknou lidí, v současnosti až mrazí. Narážíme totiž na trpkou realitu: Seniorům a studentům vláda Petra Fialy zdvojnásobila cenu jízdného. Zrušila prominutí DPH na respirátory. Policistům, hasičům a vojákům místo schválených 1400 korun přidala jen 700. Zaměstnancům úřadů práce, ČSSZ, KHS a dalším, většinou těm nejhůře placeným, zkrouhla 1400 rovnou na nulu. Učitelé místo 3,5 procent k platu dostali pouhá 2 procenta. Kuchařky, školníci a další nepedagogové jsou místo na 1400 na nule. Ano, právě ti, kteří v době masivních izolací a karantén mnohdy museli zastupovat učitele ve třídách. A jediný fungující covidový program pro živnostníky, vlastníky malých eseróček a dohodáře - náš osvědčený kompenzační bonus? Ten skončil posledním lednem a ministr financí Zbyněk Stanjura nebyl dodnes schopen zoufalým občanům odpovědět na to, jestli bude, nebo nebude pokračovat. 

A už se schyluje k dalším a dalším asociálním zásahům: vláda hodlá zrušit 7 tisíc míst ve státní sféře, s nimiž počítal náš rozpočet pro pracovníky v regionálním školství, policisty, hasiče a vojáky. Krajské hygienické stanice bez varování obdržely přímo z Ministerstva zdravotnictví “pozdrav”, který ukládá propustit část zaměstnanců. Mimochodem poté, co se tématu chytli novináři, rezort se snaží tohle fiasko zakamuflovat. Hovoří se rovněž o snížení platby za státní pojištěnce, tedy děti a důchodce, osoby na rodičovské dovolené a studenty. Dopady ve zdravotnictví budou katastrofální. Studená sprcha čeká i železničáře. Zatímco my jsme od roku 2018 zvýšili výdaje na železniční infrastrukturu o 45 %, nová vláda jde přes sliby přesně opačně: meziroční pokles výdajů o téměř 7 miliard znamená zásadní ohrožení běžné údržby a odložení nových staveb. A to čerpám jen z kusých informací, všechny miliardové škrty ministři teprve představí. V armádě, na vnitru, v sociální oblasti…  
         
Vláda Petra Fialy do společnosti vnesla chaos, zasela nejistotu a zmar, ohrožuje stabilitu českého zdravotnictví i ekonomiky. Místo aby se v těžké době postarala o potřebné, nedomyšlenými rozhodnutími zaškrtí ekonomický růst, uvrhne lidi do chudoby a malé firmy na hranici existence. To vše jen proto, že se dostala do zajetí svých nezodpovědných slibů a ješitnosti. A aby se z toho všeho nemusela zodpovídat, ministři raději drží bobříka mlčení.

Převzato z Profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…