Schillerová (ANO): Pane poslanče Jakobe, vy jste fakt roztomilej

23.06.2022 21:01

Projev na 27. schůzi Poslanecké sněmovny 23. června 2022 k vládnímu návrhu zákona, kterým se zrušuje zákon č. 112/2016 Sb., o evidenci tržeb.

Schillerová (ANO): Pane poslanče Jakobe, vy jste fakt roztomilej
Foto: Archiv Aleny Schillerové
Popisek: Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová

Děkuji, paní místopředsedkyně. Máte pravdu jako vždy, já jsem si neuvědomila, že není zahájená rozprava.

Pane poslanče Jakobe, krátce, prostřednictvím paní místopředsedkyně. Vy jste fakt roztomilej. (Smích, potlesk poslanců ANO.) Děkuji. Je to tak. Je to tak. Vy prostě přijdete, vůbec jste tu nebyl, vy jste se neúčastnil těch debat kolem EET. Já nevím, kam tedy chodíte, zřejmě asi chodíte do té minoritní skupiny. Protože já chodím tedy úplně jinam a mí kolegové taky a zástupci svazů a komor taky. A až se dostaneme do rozpočtového výboru, tak já je požádám, aby tam přišli a řekli vám to oni, to bude určitě autentičtější než ode mě. Já tady mluvím, nevím, kolik jsem mluvila, 40 minut, 45 - a myslím si, že jsem celkem, doufám aspoň, mluvila fakticky, snažila jsem se o to, té politiky jsem tam dala minimum, ale to víte, nějaká se tam taky dostala. Vy sem přijdete a řeknete, že to není vůbec pravda, že to je úplně jinak, řeknete těch pět headlinů, to klišé. Ještě tady chybí pan poslanec Kučera, předseda zemědělského výboru, prostřednictvím paní místopředsedkyně. Si vzpomínám, když jsem byla ještě náměstkyně pro daně a cla, tak vždycky jsem šla někam do nějaké debaty k EET a dost často jsme se potkali v té debatě, párkrát tedy, párkrát jsme se potkali, oni vás poslali, v tom předminulém volebním období a mě poslali taky, ještě nezkušenou úřednici, takovou snaživou. A vy jste na mě vždycky - a to bylo pořád dokola - a když jste mně to řekl asi počtvrté nebo potřetí v nějakém vystoupení, tak už jsem vám na to tenkrát odpověděla, abyste si něco našel jiného. Já to zopakuju, protože to určitě třeba pan - teď mu to vezmu, když to řeknu - vždycky mi řekl - jdete s kanónem na vrabce. - Takhle jste mi to řekl v každé debatě, takhle jsme začali EET. Tady to ještě chybělo, pane předsedo Jakobe, prostřednictvím paní místopředsedkyně, říct mně, že jdeme s kanónem na vrabce, jinak ty headliny všechny, co jste tady opakovali rok a půl, co jsem jenom já zažila obstrukcí.

Podívejte se, já nebudu tady deklamovat politicky, to nechám na vás. Čerpám - ono je to i v té důvodové zprávě, plus minus jsem se dívala, protože ti úředníci jsou pořád stejní: 2017 - 7,9 miliardy, 2018 - 20,2, 2019 - 33. Mám tady konkrétní propočty. Pak jsme snižovali daňovou zátěž. Celá tabulka, co jsme si díky tomu mohli dovolit (ukazuje) snížit už tehdy za ty tři roky - tohle je po 20, pak samozřejmě tam byly další změny 21, ale to už jsme se na tom podíleli tady, tak to dělalo téměř 130 miliard. A teď se podívejte - počet živností, to mám přímo graf, zdroj je Ministerstvo průmyslu a obchodu - takhle rostly za tři roky živnosti (vždy ukazuje). Pak tady máme dynamický růst mezd v pohostinství. Nemluvím tady politicky, že jo, mám tady fakta. Zdroj ČSÚ. Tempo růstu průměrné hrubé mzdy. Tady když se podíváte - a to po čtvrtletí takhle skákalo od zavedení EET, okamžitě, okamžitě rostly průměrné mzdy. Logicky si odpovězte proč. Teď jak nám rostly přiznané tržby, zdroj ČSÚ, ne ministerstvo, ČSÚ. Ubytování o 13 %, přiznané tržby v pohostinství o 20 %, maloobchod o 8 % po zavedení. To byla ta první a druhá vlna. A tady mám zas graf za ty tři roky, jak se snížily kontroly - vy jste mluvil o té administrativní náročnosti - tak tady je jeden krok ke snížení. A nálezovost naopak rostla. To znamená, že oni jich udělali méně, ale zacílili na ty nepoctivce. Já jsem to tady řekla v té své řeči, ale mám to samozřejmě tady podloženo tehdy z dat a údajů Ministerstva financí. A pak mám tady tu průměrnou pokutu, že naopak ty byly velmi nízké, atd. Takže pane předsedo Jakobe, prostřednictvím paní místopředsedkyně, ověřte si ta fakta. To jsou takové ty vaše headliny pořád dokola, které nejsou pravdivé. Vysvětlete mi tedy, proč většina těch podnikatelů, svazů - a až tady zas někdy vystoupím, to určitě bude dneska ještě mockrát, tak tady mám, přímo mně poslal zástupce Asociace malých a středních podnikatelů, majitel několika restaurací v Praze i v okolí, podněty a prosby, mluvil dneska dokonce někde v médiích, jsme si telefonovali před chvílí, než začal tento bod, abychom zachovali to EET aspoň dobrovolné. Oni se skutečně ti poctiví bojí, že na to doplatí. Takže možná zkuste třeba promluvit i tady s touto většinovou a majoritní skupinou. (Potlesk poslanců ANO.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

18:05 Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k neúčasti hnutí ANO na jednání o důchodové reformě n…