Schillerová (ANO): Paní předsedkyně, vy už jste se dotkla absolutního dna

27.10.2023 17:17

Projev na 78. schůzi Poslanecké sněmovny 27. října 2023 - reakce na slovní přestřelku předsedkyně sněmovny Markéty Pekarové Adamové a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše

Schillerová (ANO): Paní předsedkyně, vy už jste se dotkla absolutního dna
Foto: Archiv AS
Popisek: Alena Schillerová (ANO)

Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně.

No, co tady po té debatě říct? My jsme sem dneska přišli, abychom schvalovali ve třetím čtení důležité zákony pro lidi této země. Je tady dohoda na ústavě, dohodli jsme se. My tu dohodu samozřejmě budeme ctít. Je tady důležitý zákon o státní sociální podpoře, který navyšuje rodičovský příspěvek, a byť neprojdou pravděpodobně naše pozměňovací návrhy, tak my jsme rádi i za to navýšení, které obsahuje ten návrh, který se dnes bude hlasovat, protože rodiče na to čekají, píší nám. Věřím, že píší i vám. Je tam dorovnávací daň. Něco, co začala naše vláda, to dokončila tato vláda, má to naši podporu.

Je tam celá řada dalších věcí, z nichž ani jedna není odsouzena z naší strany k nějakému bojkotu. Dokonce většinu těch návrhů my podpoříme. Tak jsme se dohodli, tak jsme si to odprezentovali na klubu. Bylo by velmi smutné, kdybychom tu dnešní schůzi zbourali, protože by zůstali obětí právě tito všichni, kteří čekají na tyto zákony, zejména rodiče malých dětí. Ještě včera mi telefonovala celá řada z nich.

My cítíme tu zodpovědnost, kterou máme, proto navrhuji - za chvíli vystoupí můj ctěný kolega Aleš Juchelka, který navrhne, aby se zákon o státní sociální podpoře projednával výš, on navrhne pořadí - myslím, že to má jako druhé, nechám to na něm - odůvodní svůj návrh. Já vás moc prosím, podpořte to, ať ti rodiče už konečně po tom tři čtvrtě roce mají jistotu, že ten zákon projde. To je jeden ze základních důvodů, proč já teď, byť ta situace by si vyžadovala to zklidnění, nějakou debatu, nebudu sahat k tomu, abych brala pauzu. Nebudeme si brát jako rukojmí lidi, kteří čekají na schválení důležitých zákonů.

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17077 lidí

Přesto si neodpustím jednu poznámku. Paní předsedkyně, prostřednictvím paní předsedající, vy jste nebyla v té exekutivě v době - vy v ní nejste ani teď - kdy se projednával covid, kdy jsme řešili složité situace - já to tady nechci otevírat zpátky - kdy jsme tam seděli od rána do večera - to vůbec nevyčítám, to byla naše povinnost - a řešili jsme mnohdy neřešitelné. Vy jste se naopak řadila, prostřednictvím paní předsedající, k těm, kteří nám dost často okopávali kotníky.

No budiž, je to za námi, je to politika. Bohužel jsou situace, kdy by to o politice nemělo být, a to byl třeba právě ten covid a ta covidová doba. Já jsem vám chtěla říct, prostřednictvím paní místopředsedkyně, že dnes jste opět prokázala, že vy jste ta osoba, která rozděluje tuto Sněmovnu. Vy, která máte (Potlesk poslanců hnutí ANO.) být předsedkyní absolutně všech. Která máte spojovat tuto Sněmovnu, tyto strany znesvářené a ne přilévat olej do ohně.

A ještě prosím, teď mi říkaly moje kolegyně, slíbila jsem, že to tady zopakuji, abyste chodila, prostřednictvím paní místopředsedkyně, za mými kolegyněmi tamhle do té sekce hnutí ANO, všech si nesmírně vážím, a říkala jim, že jsou stádečko, tak prosím, vy už jste se dotkla absolutního dna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štěpánek (Trikolora): Normální vláda by Koudelku už dávno odvolala

9:02 Štěpánek (Trikolora): Normální vláda by Koudelku už dávno odvolala

Kdybychom žili v normální zemi a měli normální vládu, vláda by ředitele Bezpečnostní informační služ…