Schillerová (ANO): Toto není první průšvih hnutí STAN, žádám vyjádření vyjádření, nejlépe premiéra

16.06.2022 11:51

Projev na 26. schůzi Poslanecké sněmovny 16. června 2022 k návrhu projednání bodu s názvem Razie na Magistrátu hlavního města Prahy.

Schillerová (ANO): Toto není první průšvih hnutí STAN, žádám vyjádření vyjádření, nejlépe premiéra
Foto: Archiv Aleny Schillerové
Popisek: Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová

Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně.

Já vzhledem k událostem, které včera plnily první stránky ve všech médiích, a považuji je za velmi závažné a za velmi akutní, prosím o zařazení na dnešní jednání schůze Poslanecké sněmovny, a to jako první bod, pokud by to nebylo schváleno, tak na zítřejší jednání jako první bod s názvem Razie na Magistrátu hlavního města Prahy. Dovolte, abych stručně tento bod odůvodnila.

Jak všichni víte, včera proběhla na pražském Magistrátu a dalších místech velká razie Národní centrály proti organizovanému zločinu, která skončila obviněními jedenácti lidí, mezi nimi i náměstka primátora Hlubučka ze STANu. Obvinění jsou to zásadní o to víc, že se v jejich kontextu mluví o organizované skupině, úplatcích a dalších závažných trestných činech.

Řada vládních poslanců i ministrů, jak jsem včera zaznamenala v médiích, má tendenci tuto kauzu bagatelizovat s tím, že se jedná o lokální průšvih, který nemá žádnou vazbu na vládu. S tím ovšem nemůže klub hnutí ANO souhlasit. Jde totiž o kauzu významných členů hnutí STAN, které vyšetřuje policie. A šéfem Ministerstva vnitra, jak víme, je Vít Rakušan, který je současně předsedou hnutí STAN.

Anketa

Máte důvěru ve Víta Rakušana? (Ptáme se od 16.6.2022)

1%
98%
hlasovalo: 32394 lidí

Již několik týdnů přitom upozorňujeme na podezřelé personální změny na Ministerstvu vnitra, upozorňujeme na neobvyklou rychlost, se kterou ministr vnitra tlačí na reorganizaci policie. Tyto obavy jsou na místě i proto, že toto není první průšvih hnutí STAN za dobu, co je ve vládě. O předchozích kauzách ani nemluvím, jen v rychlosti a asi neřeknu všechny - nejasné financování STAN z kyperských firem, nejasnosti v původu majetku místopředsedy a kandidáta na ministra Polčáka, peníze z veřejných rozpočtů za prosazení zákonů ve Sněmovně, náhodou zapomenutá firma ministra Gazdíka, Honzíkova cesta, jak se dnes říká podvodu na voliče od Jana Farského, podezřelé odvolání policejního prezidenta pana Švejdara, korupční kauza hejtmana Půty a teď tyto Hlubučkovy byty a následující kauza ze včerejška. A většinu z toho řeší policie, kterou řídí předseda politické strany, která tyto praktiky toleruje.

Vzhledem k tomu, že premiér, jak jsem zaznamenala včera v médiích, odmítá tuto kauzu řešit, a to i přesto, že je na místě podezření, že STAN chtěl tento resort dost možná právě proto, aby se mohly krýt tyto praktiky a navíc se objevily včera spekulace, indicie, já netvrdím, že to bylo nějak potvrzeno, že se možná tato kauza dotýká i ministra školství Petra Gazdíka, žádám o zařazení tohoto bodu a vyslechnutí si vyjádření významného člena vlády, nejlépe premiéra.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Nebojte, plastová občanka bude vždy platit dál až do zániku vesmíru

6:16 Ministr Bartoš: Nebojte, plastová občanka bude vždy platit dál až do zániku vesmíru

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k digitalizaci.