Schwarz (KDU-ČSL): Radnice Prahy 2 i nadále vědomě podporuje spekulace s obecními byty

28.02.2018 15:52

Zastupitelstvo Městské části Praha 2 se v pondělí vzdalo předkupního práva k dříve prodanému bytu na adrese Vinohradská 14. Ze strany radnice tak i nadále pokračuje podivná hra zvaná „privatizace“, při které mohou realitní spekulanti vydělat miliony.

Schwarz (KDU-ČSL): Radnice Prahy 2 i nadále vědomě podporuje spekulace s obecními byty
Foto: TOP 09
Popisek: Otto Schwarz

„Byt o rozloze 151 m2 byl radnicí odprodán nájemcům před dvěma lety, odhadní cena činila 47 tisíc Kč za m2. Po slevě 43% podmíněné zřízením předkupního práva obce na dobu 10 let kupující za byt zaplatili 4 076 833 Kč. Sleva činila 3 075 507 Kč. Ovšem na základě včerejšího usnesení, kterým se městská část předkupního práva vzdala, dotyčné osoby mají doplatit pouze 1 734 442 Kč. Takto nesmyslně jsou nastavena pravidla prodeje obecních bytů“, vysvětluje MUDr. Otto Schwarz, předseda klubu zastupitelů KDU-ČSL Praha 2.

Zřejmě nikoli náhodou byla podána žádost majitelů bytové jednotky o zrušení předkupního práva pouhý měsíc poté, co se ve veřejné aukci prodaly čtyři volné obecní byty ve stejném domě za ceny 65–110 tisíc Kč za m2.

„Pokud by se městská část předkupního práva nevzdala, bylo možno podle těchto čísel získat následným prodejem bytové jednotky v rámci aukce až trojnásobek. Občané Prahy 2 tímto rozhodnutím přicházejí minimálně o pět a možná až deset milionů možných příjmů  do obecní pokladny, doplňuje zastupitelka KDU-ČSL Marie Truhlářová.

Smyslem tzv. „privatizace“ obecních bytů měla být možnost odkoupit si byt, který nájemci užívají, za přijatelnou cenu, ovšem v souladu se zákonem za přesně stanovených podmínek. Tento proces stávající koalice na Praze 2 v čele s ODS evidentně nezvládla.

„V únoru minulého roku radniční koalice de facto přihrála obecní byt ve Václavské 13 ruskému podnikateli v realitách, přestože jsme upozorňovali, že kupní cena stanovená zastaralým znaleckým posudkem nebyla aktualizována. Městské části tak vznikla škoda ve výši tři miliony korun, bohužel, v tomhle ohledu selhal i Kontrolní odbor magistrátu, na který jsme se obrátili“, konstatuje další zastupitelka KDU-ČSL Ing. Mgr. Jana Duchková.

Lze se tedy domnívat, že po zrušení předkupního práva městské části se byt na adrese Vinohradská 14 už brzy objeví v nabídce na firemních stránkách spoluvlastníka bytu, realitního makléře, jehož kancelář YPSILON REALITY má sídlo ve stejném domě, kde před dvěma lety zprivatizovala obecní byt místostarostka Michaela Mazancová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

13:09 Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

Reakce na veřejném facebookovém profilu strany na urážky v komentářích