Schwarzenberg: Je dobře, že kandidátem EPP na šéfa komise je člověk z malé země

07.03.2014 16:55

Přímo z Dublinu: Kandidátem EPP na šéfa komise se stal Jean-Claude Juncker.

Schwarzenberg: Je dobře, že kandidátem EPP na šéfa komise je člověk z malé země
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Kandidátem Evropské lidové strany na post šéfa Evropské komise se v pátek stal Jean-Claude Juncker. Na jednání v Dublinu byli také zástupci TOP 09: předseda Karel Schwarzenberg a místopředsedkyně strany Helena Langšádlová.

„Jsem moc rád, že jsme zvolili jako lídra pro volby člověka, který je z malé země. Více tak porozumí nám, Čechům,“ okomentoval dnešní volbu Karel Schwarzenberg.

Jean-Claude Juncker je zkušený evropský politik. Do Lucemburského parlamentu byl poprvé zvolen v roce 1984 a ihned byl jmenován ministrem práce a sociálních věcí. Po dalších volbách v roce 1989 se stal ministrem financí a ministrem práce, v únoru 1992 byl jedním ze signatářů Maastrichtské smlouvy.  V roce 1995 byl jmenován premiérem Lucemburska, v roce 1996 dokázal přivést ke shodě francouzského prezidenta Jacquese Chiraca a německého kancléře Helmuta Kohla při jednání v politice ekonomické a monetární unie EU (celý životopis naleznete zde: ).

„Vítám, že kandidátem EPP na šéfa Komise bude Jean-Claude Juncker. Konvenuje mi nejen jeho ekonomická expertíza - byl nejen dlouholetým ministrem financí Lucemburska, ale zejména do roku 2013 šéfem euroskupiny, klíčového uskupení, které v odezvě na dopady ekonomické krize reformovalo fiskální rámec Unie,“ řekl lídr kandidátky TOP 09 a Starostů do eurovoleb Luděk Niedermayer.

„Je to také politik, který díky své neobvykle dlouhé době ve vrcholové politické funkci prožil s Evropou hlavní milníky její integrace, a proto si myslím, že je výborně vybaven proto, aby spoluurčoval její další směrování,“ doplnil Niedermayer.

TOP 09 navázala s EPP spolupráci krátce po svém založení, v roce 2011 se stala členem této silné evropské frakce. Po eurovolbách proto evropští poslanci za TOP 09 zasednou právě v lavicích EPP.
 
Martina Týblová, tisková mluvčí TOP 09

reklama

autor: TOP 09

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

20:01 Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ODS.