Schwarzenberg: Nevyčítejme jiným národům násilí v dějinách, když odpovídáme za násilí, páchané u nás

09.02.2019 21:47

Komentář na facebookovém profilu k diskusi o legitimizaci banderovců na Ukrajině

Schwarzenberg: Nevyčítejme jiným národům násilí v dějinách, když odpovídáme za násilí, páchané u nás
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Se zájmem jsem zaznamenal poněkud hysterický útok komunisty Ondráčka na ministra zahraničí za jeho cestu na Ukrajinu s tím, že legitimizuje oslavy Stěpana Bandery a zločinů Ukrajinské povstalecké armády. Pozoruhodná poznámka od komunistického poslance, jehož soudruzi mají na svědomí jedno z největších krveprolití v dějinách lidstva.

Ano, je pravda, že Ukrajinská povstalecká armáda, vulgo Banderovci, opravdu klidně zabíjeli jak Ukrajince, tak Sověty, nebo třeba Poláky, nešetřili nikoho. To je naprostá pravda. Nicméně, přiznejme si, že Sověti na Ukrajině pozabíjeli podstatně více lidí, než se kdy podařilo Banderovcům. A uznejme taky skutečnost, že povstalecká hnutí a bojovníci proti koloniálním nadvládám způsobili kruté zabíjení a krveprolití všude po světě. Ať to bylo proti Angličanům v Keni či v Malajsii, proti Francouzům v Alžírsku, proti Portugalcům v Angole, vždy tito bojovníci proti kolonialismu zacházeli krutě jak se svými protivníky, tak s vlastními lidmi a koloniální armády reagovaly podobně. To stejné se odehrálo v Ukrajině. Ukrajinská povstalecká armáda také bojovala proti Ruské koloniální armádě a samozřejmě tam došlo ke stejným jevům, jako v Africe či v Asii. To je také pravda.

Ve Vietnamu, v Alžíru či v Angole nyní spíše oslavujeme dotyčná protikolonialistická povstalecká hnutí. Ale copak v Ukrajině to bylo jiné? Uznejme konečně, že už carské Rusko i potom Sovětský svaz byla koloniální říše. Různým národům se podařilo od jejich nadvlády osvobodit, ať to byly středoasijské republiky nebo jiné státy, ale že ten boj o svobodu byl velice krvavý je bohužel skutečnost.

O koloniích nemůžeme mluvit pouze v případech, kdy byla dobyta území za mořem, jak tomu bylo u západoevropských států. Samozřejmě dobytí a následné hospodářské využití území jiného národa je stejný kolonialismus i když se tam šlo pěšky či za koněm. Zatímco Angličané, Francouzi a Španělé dobývali svět svými loděmi, v případě Ruska to byl kozák následovaný mužikem, který osídlil dotyčnou zemi a zřídil tam svou nadvládu. To je jediný rozdíl.

P.S. Ostatně my jsme za husitských válek také byli schopni nahnat jeptišky či mnichy do kostela a ten potom zapálit. Tedy nemáme vyčítat jiným národům násilí v jejich dějinách, když odpovídáme za násilí páchané také u nás. A to i ve dvacátém století.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

19:02 Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.