Schwarzenberg: V Americe je zacházení s lidským životem poněkud lehkovážnější

01.07.2020 17:56

Komentář na facebookovém profilu k výroku prezidenta Zemana.

Schwarzenberg: V Americe je zacházení s lidským životem poněkud lehkovážnější
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Náš pan prezident si vždy připraví nějaké překvapení. Na včerejší každoroční recepci v rezidenci amerického velvyslance na závěr svého tradičního proslovu řekl, že „Black Lives Matter“ je rasistický výrok. Není.

Nesmíme zapomenout, jak toto heslo vzniklo. Leckde, a přiznávám, že i ve dvou středoevropských zemích, které znám opravdu dobře, jsou policisté vůči občanům tmavší pleti mnohem přísnější a mnohdy i docela suroví. Zažil jsem to jako předseda Helsinského výboru pro lidská práva dosti často. Není to nic nového ani v Evropě, ani v Americe. V Americe je ovšem vůbec zacházení s lidským životem, snad je to tradice Divokého západu, poněkud lehkovážnější, rukou policie tam ale zahyne mnohem více Američanů tmavší pleti než ostatních. Z toho vznikl onen slogan, že černé životy jsou důležité.

To heslo zásadně není namířeno proti bílým, rudým, nebo Asiatům. Je to zoufalý výkřik Američanů, kteří ani více než sto padesát let po zrušení otroctví nejsou vždy a všude nazíráni jako rovnoprávní občané.

Pane prezidente, opět jste šlápl důkladně vedle.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).