Seďa (ČSSD): Arogance moci a klientelismus do politiky nepatří

24.09.2018 10:13

Každá radniční koalice si volí své priority, které pokrývá rozpočet města. Nicméně poslední čtyři roky město, z pohledu budoucího vývoje a řešení palčivých problémů města, zůstalo na místě. Zřejmě to chce více odvahy a nemyslet pouze na jedno období.

Seďa (ČSSD): Arogance moci a klientelismus do politiky nepatří
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Bývalý poslanec Antonín Seďa (ČSSD)

Když si člověk pročítá některé volební slogany, zejména z pera současné radniční koalice v Uherském Hradišti, nestačí se divit. Těsně před komunálními volbami chtějí slyšet hlasy občanů a starosta zařídí vše co Hradišťáci řeknou. Ano, pane starosto, Hradiště žije a bude žít, ale to záleží zejména na občanech města a nikoliv na radnici. Piráti dokonce chtějí naše město uhlídat. Ptám se, před čím? Oni sami mají máslo na hlavě, když mezi čtyřmi předními kandidáty mají dva politické přeběhlíky. Ale těch politických přeběhlíků je i na jiných kandidátkách dost. Arogance moci vůči opozici, zastupující téměř polovinu občanů města byla a je do očí bijící. A to nehledě na neschopnost či neochotu nalézt řešení základních problémů města. Ale před volbami se přece jenom slibuje, takže budete „hlídat“ amorálnost, klientelismus či korupční chování na radnici, které sami provádíte?

A když jsme u toho klientelismu, pak je zapotřebí se podívat na sestavení jednotlivých kandidátních listin. Například jednu kandidátku vede dlouholetý pobočník současného senátora, který sice již ve městě nebydlí, ale jistě má své zájmy. Například v realitách či v hazardu. Na kandidátce současného starosty je zase třetina kandidátů, kteří již dnes jsou ve střetu zájmů. To ovšem, zdá se, nikomu nevadí a v současném klientském přístupu „radnice“ hodlají pokračovat. Prostě proto, že v průběhu předvolební kampaně velké peníze a spřízněná média „zalepí“ ústa mnohým kritikům a oponentům. Ne nadarmo jistý mecenáš pro jistotu finančně podporuje téměř všechny kandidující strany, vyjma stran levicových či jemu ne moc přátelských. A je chybou, že občané města málo dbají na to, kam a kudy plynou jejich peníze. Ne z rozpočtu města, ale z rozpočtu samotných Hradišťanů. To je třeba změnit.

Nemyslím si, že Uherské Hradiště je malé město s velkým srdcem, jak stojí na jednom z billbordů a na předvolebních poutačích. Naopak Hradiště vždy bylo a bude centrem Moravského Slovácka a vůbec není malé. Ani počtem obyvatel, ani rozlohou, ani historií či sportovním a kulturním vyžitím. A vůbec ne svým významem. Ale k zachování jeho významnosti to chce více podpory samotným občanům města, z jejichž daní se to velké srdce financuje. A také více odvahy k rozvojovým investicím. Přece radnice tady nemá být pro turisty či návštěvníky města, ale má tady být primárně pro své občany. Má být nápomocna při řešení jejich problémů a má zlepšovat kvalitu života ve městě. Pokud se tak neděje, abych parafrázoval, je něco shnilého v tomto státě dánském. Prostě arogance moci a klientelismus do politiky nepatří. Pokusme se to společně změnit. A podpořte ty, kteří hájí oprávněné zájmy Hradišťáků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…