Seďa (ČSSD): Farizejství pravice aneb Zajištění bezpečnosti a obranyschopnosti

19.06.2020 8:36

Pravice hledá vnějšího nepřítele, aby nemusela řešit současné problémy, které řeší vláda. Nicméně zkušenosti z dob pravicových vlád ukazují, že to s tou obranou a bezpečností zase tak vážně nemyslí.

Seďa (ČSSD): Farizejství pravice aneb Zajištění bezpečnosti a obranyschopnosti
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Bývalý poslanec Antonín Seďa (ČSSD)

Česká pravice hledá nějaké téma pro volby a proto připravila Deklaraci za zachování bezpečné a obranyschopné ČR. Nemám nic proti znění deklarace, nicméně mám k ní několik poznámek.

Za prvé, ano naše armáda, respektive její zdravotní část, se podílela na potlačení pandemie koronaviru a přispěla slou se složkami Integrvaného záchranného systému k odpovědnému přístupu ke Covid 19. Za druhé, pokles HDP bude znamenat i pokles výše armádních výdajů. Proto ten tlak české pravice, která vidí v Ruské federaci a Číně „reálné“ ohrožení bezpečnosti naší země, na výši armádních výdajů ve výši 2% HDP. Za třetí, ano armádní investice mohou přispět k nastartování ekonomiky v České republice. A za čtvrté, také já vidím zajištění bezpečnosti v NATO a v EU.

Farizejství české pravice, zejména ODS, představují zkušenosti s její politikou za pravicových vlád. Za prvé, ekomnomická krize v letetch 2008 až 2012, znamenala výrazný propad armádních výdajů a to dokonce pod 1% HDP. Snížení těchto výdajů znamenalo nejen technické zaostávání, ale zejména personální devastaci AČR. Za druhé, pravice by měla jasně deklarovat, že nákupy amerických vrtulníků, BVP zahraniční provenience či francouzských děl dlouhého dostřelu, budou mít pozitivní vli na náš průmysl, zejména na firmy z AOBP. Za třetí, pokud chce pravice přispět k většímu využití naší armády při záchraně životů a majetku, pak by AČR měla být součástí IZS.

A také by investice měly směřovat do odborností, které jsou k tomu určeny. Například zdravotnické služby, chemici či záchranné prapory. Připomínám, že ty byly zrušeny opět v dobách pravicových vlád, kdy byla snaha mít více „indiánů“. Pro zahraniční mise. A za čvtrté, státní rozpočet bude mít dluh 500 miliard korun a pravice sama podpořila doposud zadlužení 300 miliard. Opravdu si pravice myslí, že v současné situaci nejsou důležitější veřejné služby než bezhlavé „utrácení“ výdajů kapitoly 307. Například zdravotní a sociální péče, veřejná doprava či vzdělávací systém.

(převzato z Profilu)

Článek byl převzat z Profilu Ing. Antonín Seďa

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…