Seďa (ČSSD): Jaké jsou rozdíly mezi politickým hnutím a politickou stranou

19.11.2013 16:10

Nečekaný úspěch politického hnutí A. Babiše ANO (Aliance nespokojených občanů) ukázalo na únavu občanů České republiky z politických stran.

Seďa (ČSSD): Jaké jsou rozdíly mezi politickým hnutím a politickou stranou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš s družkou Monikou slaví volební úspěch

Tato únava pramení nejen z nespokojenosti veřejnosti ze současné politické reprezentace či nesplněných a zřejmě nereálných očekáváních občanů, ale podstatou je neochota lidí zajímat se daleko hlouběji a nikoliv pouze povrchně o politiku jako takovou. Rozumím tomu, že většina občanů má svých existenčních a rodinných problémů až na hlavu, nicméně žádný radikalismus nic dobrého nikdy nepřinesl. Tak jako neexistují novodobí mesiáši přinášející ráj na zemi.

Platná Ústava ČR v článku 5 říká: „Politický systém je založen na svobodném a dobrovolném vzniku a volné soutěži politických stran respektujících základní demokratické principy a odmítajících násilí jako prostředek k prosazování svých zájmů.“ Naše země jako demokratická republika se opírá o tuto soutěž a je zcela logické, že když každá politická strana hájí svým programem jinou skupinu obyvatelstva, pak musí docházet ke střetům, k vyjednávání o kompromisních řešeních a o tom je vlastně politika v poměrném volebním systému. Pokud nějaká politická formace tyto demokratické zásady nepřijímá, pak sklouzává k populismu, k nacionalismu a  k nedemokratickým postupům.

Politické hnutí pokračuje v předvolební kampani setkáváním se s občany v krajských městech pod heslem Nepřestáváme makat. Proto jsme stále s Vámi. Tady musím říci, že jsem doposud „žádné“ makání ve prospěch občanů naší země ze strany pana Babiše nezaznamenal. A na rozdíl od ANO 2011 nemohu souhlasit tvrzením jejich předsedy, že politické strany na své voliče po volbách zapomínají. Opak je pravdou, protože předvolební kampaň se dělá celé funkční období a ne několik měsíců těsně před volbami. U mě například již od voleb funguje poslanecká kancelář, kde se setkávám s občany kraje, jezdím na různá setkání i do těch nejmenších obcí. Pravidelně navštěvuji školy, podniky se setkávám při rozličných diskusích s členskou základnou ČSSD, širokou veřejností i neziskovým sektorem.

Mohu rozumět tomu, že marketingový prodej značky ANO 2011 a jednoduchých hesel stále jde na dračku. Ale jsem přesvědčen, že teprve každodenní práce v poslanecké sněmovně, v daném kraji, za který ten který poslanec byl zvolen a zejména činnost v místě jeho bydliště ukáže, kdo skutečně maká a kdo je pouhým výplodkem inzerce a médií. A pak se také ukáže, kdo to s prací pro veřejnost myslí vážně. Prozatím se reprezentanti politického hnutí na rozdíl od členů politické strany nemusejí zodpovídat nikomu. Naopak politické strany jsou svázány demokratickými procedurami a odpovědností nejen vůči svým spolu straníkům na rozličných úrovních, ale zejména vůči svým voličům a spoluobčanům. A to nehovořím o dlouhodobém politickém programu, za který jsem byl zvolen a který hodlám prosazovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.