Seďa (ČSSD): Koho vláda hájí? ČEZ, nebo občany?

14.07.2022 7:33

Vláda neříká pravdu, že nelze pomoci domácnostem a firmám s drahou energií. Stačí se podívat k našim sousedům či do Francie, abychom nachytali naši vládu na hruškách. Otázkou ovšem je, proč česká vláda dělá ze sebe mrtvého brouka.

Seďa (ČSSD): Koho vláda hájí? ČEZ, nebo občany?
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Antonín Seďa

Vše začalo chybně provedenou privatizací, kdy se prodávala infrastruktura a rodinné stříbro ve formě strategických firem. Obchodování ČEZ s elektřinou na burze v Lipsku je rozhodnutím vlády. Toto rozhodnutí vlády ukazuje, že vláda hájí zisky této polostátní firmy a naši občané a firmy přispívají vysokými cenami za energie k vyšší životní úrovni sousedního Německa. Přitom energetické kapacity, jejich dostupnost a cena energií výrazně ovlivňují náklady domácností a podniků. Pokud k tomu přičteme výdaje na nepromyšlenou cestu k přímotopům či přechod na „zelenou energii“, vysoké náklady na bydlení a výrazné snížení konkurenceschopnosti jsou důsledkem těchto rozhodnutí.

Několik čísel. U nás se vyrábí elektrická energie za 25 haléřů za 1 kWh, ale domácnosti platí deset korun. A tato cena se neustále zvyšuje. Protože naše země nemá podepsané dlouhodobé kontrakty na dovoz plynu a plyn nakupuje z Německa, naše domácnosti platí 25 korun za 1 m3. Přitom cena plynu z RF činí šest korun za kubík plynu. Podobně jsou nuceny hospodařit i české firmy. Problémem je i pseudoprivatizace ČEZ a energetiky obecně, kdy akcionáři ČEZ chtějí maximalizaci zisků z burzovních spekulací.

O povolenkovém byznysu se toho napsalo také dost, ale vláda tyto prošustrované emisní odpustky řešit nehodlá. Naopak navrhuje, aby se ČEZ rozdělil na „nepotřebnou část“, která vyrábí a vydělává. Ta se má předat do rukou soukromému kapitálu. A nevýdělečný zbytek si stát ponechá, aby mohl určovat „garantované ceny domácností“. A tyto rozdíly bude krýt pomocí dotací ze státního rozpočtu. Opravdu chytré a odpovědné řešení. Není liž pravda. A kdo to opět zaplatí? No přece opět čeští daňoví poplatníci. Vazby politiků na ČEZ jsou dlouhodobé, a jak je vidno, i velmi účinné.

Anketa

Líbí se vám výstava zničené techniky Ozbrojených sil Ruské federace na pražské Letné?

4%
96%
hlasovalo: 25313 lidí

Neochota vlády „nacionalizovat“ 30 procent ČEZ je jasnou ukázkou, že vláda podporuje ziskovost firmy před ekonomickou a energetickou stabilitou domácností a podniků. Nehledě na energetickou bezpečnost, která musí být součástí národní bezpečnosti. A ta nemá hájit obchodní a soukromé zájmy nad zájmy bezpečnosti a zajištění sociálního smíru v zemi. Nejen elektřina, ale i voda, uhlí, plyn a ropa jsou strategickými surovinami s výrazným dopadem na národní hospodářství a jeho konkurenceschopnost. Proto postup vlády je nejen podrazem vůči svým občanům, ale i vůči českým národním zájmům. A pak je jednoduché odpovědět na otázku, uvedenou v samotném nadpisu.

Článek byl převzat z Profilu Ing. Antonín Seďa

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.