Seďa (ČSSD): Koho vláda hájí? ČEZ, nebo občany?

14.07.2022 7:33

Vláda neříká pravdu, že nelze pomoci domácnostem a firmám s drahou energií. Stačí se podívat k našim sousedům či do Francie, abychom nachytali naši vládu na hruškách. Otázkou ovšem je, proč česká vláda dělá ze sebe mrtvého brouka.

Seďa (ČSSD): Koho vláda hájí? ČEZ, nebo občany?
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Antonín Seďa

Vše začalo chybně provedenou privatizací, kdy se prodávala infrastruktura a rodinné stříbro ve formě strategických firem. Obchodování ČEZ s elektřinou na burze v Lipsku je rozhodnutím vlády. Toto rozhodnutí vlády ukazuje, že vláda hájí zisky této polostátní firmy a naši občané a firmy přispívají vysokými cenami za energie k vyšší životní úrovni sousedního Německa. Přitom energetické kapacity, jejich dostupnost a cena energií výrazně ovlivňují náklady domácností a podniků. Pokud k tomu přičteme výdaje na nepromyšlenou cestu k přímotopům či přechod na „zelenou energii“, vysoké náklady na bydlení a výrazné snížení konkurenceschopnosti jsou důsledkem těchto rozhodnutí.

Několik čísel. U nás se vyrábí elektrická energie za 25 haléřů za 1 kWh, ale domácnosti platí deset korun. A tato cena se neustále zvyšuje. Protože naše země nemá podepsané dlouhodobé kontrakty na dovoz plynu a plyn nakupuje z Německa, naše domácnosti platí 25 korun za 1 m3. Přitom cena plynu z RF činí šest korun za kubík plynu. Podobně jsou nuceny hospodařit i české firmy. Problémem je i pseudoprivatizace ČEZ a energetiky obecně, kdy akcionáři ČEZ chtějí maximalizaci zisků z burzovních spekulací.

O povolenkovém byznysu se toho napsalo také dost, ale vláda tyto prošustrované emisní odpustky řešit nehodlá. Naopak navrhuje, aby se ČEZ rozdělil na „nepotřebnou část“, která vyrábí a vydělává. Ta se má předat do rukou soukromému kapitálu. A nevýdělečný zbytek si stát ponechá, aby mohl určovat „garantované ceny domácností“. A tyto rozdíly bude krýt pomocí dotací ze státního rozpočtu. Opravdu chytré a odpovědné řešení. Není liž pravda. A kdo to opět zaplatí? No přece opět čeští daňoví poplatníci. Vazby politiků na ČEZ jsou dlouhodobé, a jak je vidno, i velmi účinné.

Anketa

Líbí se vám výstava zničené techniky Ozbrojených sil Ruské federace na pražské Letné?

4%
96%
hlasovalo: 25314 lidí

Neochota vlády „nacionalizovat“ 30 procent ČEZ je jasnou ukázkou, že vláda podporuje ziskovost firmy před ekonomickou a energetickou stabilitou domácností a podniků. Nehledě na energetickou bezpečnost, která musí být součástí národní bezpečnosti. A ta nemá hájit obchodní a soukromé zájmy nad zájmy bezpečnosti a zajištění sociálního smíru v zemi. Nejen elektřina, ale i voda, uhlí, plyn a ropa jsou strategickými surovinami s výrazným dopadem na národní hospodářství a jeho konkurenceschopnost. Proto postup vlády je nejen podrazem vůči svým občanům, ale i vůči českým národním zájmům. A pak je jednoduché odpovědět na otázku, uvedenou v samotném nadpisu.

Článek byl převzat z Profilu Ing. Antonín Seďa

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…