Seďa (ČSSD): Neo-liberalismus se nechce vzdát

13.12.2020 17:22

Několikrát jsem psal o tom, že coronakrize může být příležitostí, jak modernizovat českou společnost k spravdlivější a solidárnější. Nicméně jsem také varoval, že Covid-19 se může stát záminkou pro posilování pravicové politiky, což se děje.

Seďa (ČSSD): Neo-liberalismus se nechce vzdát
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Antonín Seďa

Ekonomická krize, která doprovází Covid-19, je předzvěstí krize neo-liberalismu. Dokonce si dovolím tvrdit, že coronavirus přišel pro zastánce neo-liberalismu a globálního kapitalismu jako na zavolání. Což potvrzuje vyjádření řady ekonomů, sociologů i politiků. A to nejen těch levicových.

Politická pravice se utápí v receptech z minulého století, které se ukázaly jako nefunkční. Problémem je, že v politice převládá liberalismus, který převzaly všechny politické strany a hnutí včetně těch levicových. Přitom se záměrně potlačují rozdíly mezi klasickými levicovými a pravicovými programy. Nicméně dnes se politické strany dělí na ty globalistické, podporující globální elity a globální kapitalismus. A na ty, které posilují národní ekonomiky a jsou na straně místních lidí.

Politický boj o budoucí tvář zemí včetně České republiky závisí na tom, koho bude zastupovat politická reprezentace. Zda zahraniční korporace s novou „aristokracii“, spojující velké vlastníky, vrcholové manažery a úředníky či intelektuály, navázané na globální kapitál. Nebo zda bude hájit zájmy zaměstnanců, seniorů, rodin s dětmi, tedy ty, pro které je důležitý silný národní stát, zajišťující pro ně dúležité veřejné služby. Takže dnes jde o střet mezi nadnárodními korporacemi, ovládanými elitami neo-liberalismu, a národním státem, zajišťujícím svobodu občanů.

Anketa

Kdo z vybraných politiků má Vaši největší důvěru? (dle abecedy)

hlasovalo: 38073 lidí

Toto dělení poitické sféry se ukazuje i na české politické scéně. Existuje většina pravicových stran, které hájí zájmy těch bohatších, a dvě třetiny obyvatel velké zastání nemají. Levicové strany bojují o své přežití a dnes nemají politickou sílu prosadit změnu daňového či penzijního systému, který by byl pro většinu občanů spravedlivější a solidárnější. Naopak trpně musí přihlížet k pravicovému nezodpovědnému experimentu s rovnou daní a odmítáním penzijní refrmy z pera důchodové komise a MPSV. A v dohlednu není vidět změna, protože neo-liberalismus se nechce tak lehce vzdát.

Dříve to byl stát, který financoval z daní dopravní infrastruktutu, zdravotní a vzdělávací systémy, penze, sociální podpory a bezpečnost. Od té doby se hromada služeb privatizovala či se k privatizaci chystá. Daňový systém umožňuje odliv nezdaněných zisků do zahraničí, liberalismus neustále podporuje daňové ráje a málo efektivní administrativu, stěhující se zejména do Bruselu. Ten je snáze ovladatelný globálním kapitálem, než je tomu u národního státu. Dlouhodobě hrozí, že slabý stát podlehne nadvládě korporac,í regulující národní stát ve prospěch svých zájmů.

Ano, dnešní svět je globální a zaměřený na spotřebu. Přestože se zvyčují zisky a rostou rozpočty, rozdělení financí není ve společnosti ani spravedlivé ani solidární. V takové společnosti se dobře žije podnikavcům, vysokým úředníkům a manžerům, a zejména vlastníkům korporací. A protože jsou životní náklady stále vyšší, zákony jsou přísnější, ve společnosti se šíří strach a nejistota, pak drtivá většina obyvatel cítí oprávněně nespravedlnost a začíná mít odpor ke globální elitě, která skrze nadnárodní kosporace a mezinárodní instituce světové dění ovládá.

Ne, nejde o to provést novou „revoluci“, ale jak navrhuje řada ekonomů, sociologů, politiků i podnikatelů, je nutno jít cestou evoluce a modernizace společnosti. Politici by měli hájit zájmy občanů, které zastupují, a měli by prosazovat moderní daňový, penzijní a sociální systém. Národní stát by měl být administrativně efektivnější, založený na digitalizaci. Hospodářství by mělo podpořit lokální malé a střední firmy, služby s vyšší přidanou hodnotou. Je třeba podporovat venkov, potravinovou a energetickou soběstačnost, robotizaci, výzkum a vývoj. Základem se musí stát moderní vzdělávací a společenský systém, který by tomuto trendu odpovídal.

O tom, zda politické strany v naší zemi zůstanou na straně globálních elit a neo-liberalismu, nebo půjdou cestou silného a efektivního národního státu, stojícího na straně českých občanů, budou rozhodoovat každé další volby. Je třeba upozornit, že z krátkodobého hlediska se může zdát snížení přímých daní přínosem pro rodinné rozpočty. Nicméně z dlouhodobého hlediska na to doplatí všichni zhoršením kvality a dostupnosti veřejných služeb, další privatizací a zvýšením spoluúčasti občanů. A pokud zvítězí pravicové recepty, pak dojde ke zvýšení nepřímých daní a poplatků.

(převzato z Profilu)

Článek byl převzat z Profilu Ing. Antonín Seďa

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.