Seďa (SOCDEM): Demokracie v naší zemi je stále v plenkách

02.08.2023 12:12 | Komentář

Nevím, jak ostatní občané, ale já mám docela negativní zkušenosti s diskusemi na Seznam.cz. A to účelovým blokováním mých příspěvků a možnosti mého vstupu do diskusního fóra.

Seďa (SOCDEM): Demokracie v naší zemi je stále v plenkách
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Antonín Seďa

Když jsem v listopadu 1989 podporoval změnu režimu, a poté jsem aktivně působil v politice, abych podpořil svobudu a demokracii v naší zemi, musím dnes přiznat, že ne vše se povedlo. Zároveň se v poslední době, zejména za vlády pětikoalice, omezuje nejen svoboda slova, ale jsou víceméně omezována základní lidská práva, zaručená v Listině základních práv a svobod.

Anketa

Má ruská pěvkyně Anna Netrebko vystoupit v Obecním domě v Praze?

95%
3%
hlasovalo: 19426 lidí

Dnes nechci hovořit o nefér jednání některých státních institucí či o omezení přístupu k některým veřejným službám z důvodu vysokých plateb, které si mnozí občané nemohou dovolit. Chci hovořit o omezování názorů na vnitřní, a zjména zahraniční politiku současné vlády. Snaha vlády trestat "dezinformace", jejichž obsah definují vládní představitelé a jejich složky, kriminalizace občanů za jejich názory či širokopásmové omezování svobody slova je opravdu zarážející.

Blokování příspěvků a názorů v dikusi je každodenním projevem snahy zamezit šíření jiných než mainstreamových názorů. Mimochodem to byl i jeden z důvodů, proč Britové odmítli autoritářské tendence Evropské komise a Evropského parlamentu.

Zřejmě si naši politici a naše vláda vůbec neuvědomují, že omezováním diskuse a názorové plurality zakládají na režim, který jsme tu již měli před listopadem 1989. Přitom spoléhají na skutečnost, že současná mladá generace si nemůže na tento stav společnosti pamatovat a zřejmě neumí ani rozeznat, jak se mohou autoritářské a nedemokratické metody používat či zneužívat v politickém boji.

Opravdoví demokraté by měli na tuto skutečnost každodenně upozorňovat a odmítat snahy o umlčení názorové různosti. Demokracie, jak se ukazuje, je v České republice stále ještě v plenkách, protože není v zájmu současné politické reprezentace. A to je pro další vývoj v naší zemi nebezpečné.

Článek byl převzat z Profilu Ing. Antonín Seďa

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

16:02 Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

Mé vystoupení na kulatém stole nazvaném Kárné řízení a jeho nová perspektiva, který proběhl 25. dubn…