Seďa (SOCDEM): Město šetřit neumí, pouze zvyšuje poplatky a daně

14.10.2023 22:01 | Komentář

Ono je velmi jednoduché zvýšit poplatky a daně. Protože hledat úspory v provozu je těžká dřina. Nicméně město nakupuje nepotřebné nemovitosti, provádí investice, které ponesou vysoké provozní náklady, a nešetří na provozu MěÚ.

Seďa (SOCDEM): Město šetřit neumí, pouze zvyšuje poplatky a daně
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Antonín Seďa

Pokud bych seděl dnes v zastupitelstvu města Uherské Hradiště, ruku bych pro zvýšení poplatku na likvidaci TKO nezvedl. Důvodem je nejen skokové navýšení o 100 procent, ale zejména skutečnost, že město málo udělalo pro to, aby snížilo náklady na likvidaci odpadů.

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29499 lidí

Pro radní města je jednoduché vzít peníze občanům z rozpočtu města, který tito občané plní svými daněmi. Daleko složitější by bylo snížit provozní náklady města a svých organizací, zrušit některé zbytné investiční akce, které do budoucna přinesou další náklady na provoz, či vypsat nové výběrové řízení na svoz TKO a ukládání odpadů. Pokud se má měnit nějaký poplatek, pak by se navyšování nemělo dít skokově a mělo by být transparentně vysvětleno.

Podobně je na tom zvýšení daně z nemovitostí, které přinese téměř deset milionů korun do městského rozpočtu navíc. Tyto peníze opět zaplatí majitelé nemovitostí bez ohledu na to, zda tyto nemovitosti slouží k podnikání, či zda nezatěžují své okolí hlukem či znečištěním.

Opět se město vydalo cestou nejmenšího odporu a namísto úspor. Pokud je vysoká inflace, je logické, že i náklady jdou nahoru. Na straně druhé, kdy město vypsalo výběrové řízení na čištění komunikací, kdy jednalo o cenách s poskytovateli komunálních služeb? Na tyto otázky jsme neslyšeli odpověď a domnívám se, že ani nikdy neuslyšíme.

Článek byl převzat z Profilu Ing. Antonín Seďa

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…