Sehnal (APB): Spravedlivé důchody? To vypadá úplně jinak

27.08.2021 13:19

Senátoři potvrdili vládní návrh, který zvýší důchody o 300 korun nad rámec pravidelné zákonné valorizace a schválil i příplatek 500 korun za každé vychované dítě.

Sehnal (APB): Spravedlivé důchody? To vypadá úplně jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Sehnal, předseda APB

Aliance pro budoucnost má zcela odlišný názor od sociální demokracie, kdy paní Maláčová říká, že spravedlivé důchody jsou takové, které jsou pokud možno rovné a všichni mají mít stejně. Je to přesně naopak, v tomhle není nic spravedlivého. 

Spravedlivost v důchodech vidíme významně v oblasti zásluhovosti. Tomu odpovídá zmíněný příplatek 500 korun za každé dítě, což je přístup, se kterým jako Aliance pro budoucnost souhlasíme a vidíme v tom spravedlivý přístup. 

Počítat výši důchodu z průměrného platu je v tomto případě nesprávné, protože ženy, které se věnovaly výchově dětí, ztratily mnoho let kariéry a už příjem nestihly dohnat. Valorizace za dítě je správná, ale bohužel je to zase návrh z dílny ČSSD, takže paušalizují.

Aliance pro budoucnost by raději viděla přirozený princip, kdy na jedné straně je seniorní rodič a na druhé straně pracující dítě. “My bychom se chtěli vrátit k principu, jaký tu byl dříve. To rodiče odešly na výminek a vychované děti se o ně staraly. Spravedlivé důchody budou tehdy, až bude dítě svým rodičům do určité míry přispívat konkrétní paušální částkou do společného důchodového systému.

Spravedlivý systém je o tom, aby příjem dítěte, které daná matka měla, byl určujícím prvkem, kdy až do určité míry dítě platí paušál a z toho, co je nad tento paušál, bude mít rodič určitá procenta. Čím více dítě do toho platí, protože má třeba vyšší mzdu, tím by se rodič měl lépe.

Bude to obnovení principu, že se dětí ve stáří starají o rodiče a oplácí jim péči, kterou jim rodiče věnovali v mladí, kdy na svůj úkor peníze investovali do vzdělání a budoucí kvalifikace svého dítěte.

Ing. Pavel Sehnal

  • Praha bez chaosu
  • zastupitel měst. části
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: 15 milionů na domácí hospicovou a paliativní péči. Protože to je důležité

20:18 Hejtman Grolich: 15 milionů na domácí hospicovou a paliativní péči. Protože to je důležité

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke smrti a umírání.