Sehnal (APB): Totální debakl v Afghánistánu. Biliony dolarů a zmařené životy

29.08.2021 11:35

Komentář předsedy Aliance pro budoucnost Pavla Sehnala k aktuální situaci v Afghánistánu.

Sehnal (APB): Totální debakl v Afghánistánu. Biliony dolarů a zmařené životy
Foto: APB
Popisek: Pavel Sehnal

Válka v Afghánistánu po dvaceti letech skončila s šíleným výsledkem. Šokující je i číslo, že Američané utratili za těch dvacet let více než dva biliony dolarů. Ta částka je obrovská, nepředstavitelná. To mě naprosto fascinuje. Všichni spojenečtí vojáci ještě ani neopustili zemi a už na místě probíhají sebevražedné teroristické útoky.

Přitom tam spojenečtí vojáci, včetně těch našich, vycvičili oficiální afghánskou armádu čítající 300 tisíc vojáků, která měla dále rozvíjet demokratické principy země a bránit ji před Tálibánem. Tyto principy tam byly budovány 20 let a dokázaly se zbořit během jediného týdne. Jsem v šoku.

Zásadně jiný pohled na celou problematiku spatřuji v tom, že tu máme NATO, které v článku 5 hovoří o tom, že v případě napadení nějakého státu má právo ten stát žádat Alianci o pomoc.

Po útocích 11. září 2001 na New York a Washington byl tento článek alianční smlouvy aktivován a aplikován na odlišnou situaci. Stát nebyl napaden jiným státem, ale teroristickou organizací. Z právního pohledu došlo k odlišnému výkladu smlouvy NATO. Spolupráce byla aktivována i na základě jiných podmínek, po útoku teroristické, partyzánské organizace vůči státu. 

Z mého pohledu je to dobře. Současná doba se mění a s ní i metody boje. Pokud by terčem teroristického útoku byla Česká republika, původní výklad smlouvy o NATO by neumožňoval prakticky žádnou ochranu. 

Doba, kdy jeden stát vyhlásil válku jinému státu, jsou zřejmě už dávno pryč. Je dobře, že tu existuje ochota členských států aliance aplikovat principy společné ochrany mimo původní účel. 

Ing. Pavel Sehnal

  • Praha bez chaosu
  • zastupitel měst. části
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

14:07 Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

Europoslanci dnes schválili vylepšená opatření pro dovoz, vývoz a tranzit střelných zbraní, jejich k…