Sehnalová (ČSSD): Existují v potravinářství nekalé obchodní praktiky, ptá se (opět) Komise

29.08.2017 8:40

Evropská komise spustila veřejnou konzultaci, ve které mohou zemědělci, zpracovatelé, ale také obchodníci sdělit své zkušenosti ohledně tří oblastí týkajících se postavení zemědělců v potravinovém dodavatelském řetězci - nekalých obchodních praktik, transparentnosti trhu a spolupráce výrobců.

Sehnalová (ČSSD): Existují v potravinářství nekalé obchodní praktiky, ptá se (opět) Komise
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

Názory získané v rámci této konzultace mají posloužit jako podklad pro přípravu zjednodušení a modernizaci společné zemědělské politiky. Jedná se o důležitou oblast hospodářství EU – působí v ní přibližně 11 milionů zemědělských podniků a v celém zemědělsko-potravinářském odvětví je zaměstnáno 44 milionů lidí.

„Jedná se o další z řady příspěvků k debatě o nekalých obchodních praktikách v potravinovém řetězci, které Evropská komise za poslední roky iniciovala. Obdobná konzultace proběhla i před 4 lety, v mezičase byla publikována také řada studií se závěrem, že nekalé obchodní praktiky mezi jednotlivými aktéry v potravinářském řetězci jsou závažný problém. Bohužel stále Komise nepřešla od fáze mapování terénu ke konkrétním krokům, jak neutěšenou situaci v potravinářství na vnitřním trhu zlepšit," vysvětluje europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD), která v Evropském parlamentu byla stínovou zpravodajkou příslušného usnesení. To zdůrazňuje, že dosavadní kroky ze strany Evropské komise, zaměřené na boj proti nekalým obchodním praktikám, nejsou pro jejich potírání dostatečné.

„Za poslední roky jsem měla příležitost hovořit s řadou zemědělců, výrobců potravin i zástupců obchodních řetězců u nás i v zahraničí, a jsem přesvědčena, že potřebujeme legislativní opatření na evropské úrovni, které bude definovat společné zásady v boji proti těmto praktikám. Musíme usilovat o spravedlivé konkurenční prostředí a transparentní vztahy mezi výrobci, dodavateli a distributory. Nesmíme zapomínat ani na koncového spotřebitele, který na nekalé praktiky doplácí cenou nebo horší kvalitou. Tento názor jsem v roce 2016 prosadila do usnesení Evropského parlamentu a i proto se Komise k nekalým praktikám vrací. Zůstat u opakujících se průzkumů trhu je ale málo, a zejména země střední a východní Evropy jsou v tom zajedno," dodává poslankyně Sehnalová.

Nekalé obchodní praktiky jsou aktuálním tématem i v České republice. Na právě probíhající výstavě Země Živitelka v Českých Budějovicích se dnes uskutečnila konference o budoucnosti českého zemědělství a potravinářství, zaměřená mj. na nekalé obchodní praktiky a možnosti řešení.

Do veřejné konzultace Evropské komise se lze zapojit do 17. listopadu, a to prostřednictvím vyplnění online dotazníku. Ten je dostupný také v českém jazyce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.