Sehnalová (ČSSD): Můj rok 2018 v Evropském parlamentu

28.12.2018 17:46

Hlavní činností poslanců je práce ve výborech na odborných tématech, ať již ve stadiu politických usnesení nebo nad konkrétními návrhy textů směrnic a nařízení.

Sehnalová (ČSSD): Můj rok 2018 v Evropském parlamentu
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

Souvisí s tím i řady schůzek, konzultací, nejrůznějších jednání s kolegy uvnitř i mimo své politické skupiny, se zástupci různých zájmových skupin, členských států nebo Komise. V končícím roce jsem byla zpravodajkou parlamentních usnesení a také několika směrnic a nařízení.

Rok 2018 byl rokem velkého posunu v tématu dvojí kvality značkových výrobků. Byla jsem určena hlavní zpravodajkou Evropského parlamentu k politickému usnesení o dvojí kvalitě, od něhož se odvíjel také návrh úpravy směrnice o nekalých obchodních praktikách, který by měl konečně umožnit dvojí kvalitu postihovat. Evropský parlament schválil mou zprávu v září a za svůj osobní úspěch považuji, že se mi podařilo připravit první ucelenou pozici Evropského parlamentu k tématu dvojí kvality, vypořádat se přes komplikovaná vyjednávání s leckdy zcela protisměrnými názory některých kolegyň a kolegů a nakonec získat podporu jednoznačného požadavku na zákaz dvojí kvality v příslušné směrnici.

Druhým tématem, kterému jsem se v uplynulém roce intenzivně věnovala a navázala na svoji předchozí práci, byla práva osob se zdravotním postižením. Byla jsem zpravodajkou sociálních demokratů k tzv. Evropskému aktu přístupnosti, hned ve dvou výborech, a to ve Výboru pro dopravu a ve Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů. Směrnice stanovuje technické požadavky na přístupnost některých druhů zboží a služeb pro osoby s postižením v rámci EU. Velmi složitá a technická norma se zásadními dopady pro život nejen lidí s postižením se projednává již více než dva roky a letos se dostala do závěrů vyjednávání mezi Evropským parlamentem, členskými státy a Komisí, do tzv. trialogů. Na závěr roku byla jednání završena konečnou dohodou nad textem směrnice. Mám k němu výhrady, protože výsledek zůstal za očekáváním a zástupci pravicových skupin prosadili mnoho ústupků z naší původní parlamentní pozice.

Třetím tématem, kterému jsem se věnovala z pozice zpravodajky sociálních demokratů v dopravním výboru, byla směrnice o interoperabilitě mýtných systémů v rámci EU. Má zajistit snazší placení i vymáhání mýtného v EU. I zde jsme se nejprve museli dohodnout na politické pozici Evropského parlamentu a následně v trialogu vyjednat kompromisní znění společně se zástupci rakouského předsednictví, což se v závěru roku podařilo. Výsledek považuji za dobrý kompromis.

Dalším tématem, na kterém pracuji opět jako dvojnásobná zpravodajka sociálních demokratů a kde je práce zhruba v polovině, je tzv. nařízení o obecné bezpečnosti. Má stanovit nové požadavky na povinnou výbavu ve vozidlech pro zvýšení bezpečnosti. Návrh tohoto nařízení představila Evropská komise v polovině roku a nyní jsme ve fázi konzultací, podávání návrhů na změny a vyjednávání o pozici Evropského parlamentu pro jednání se členskými státy.

To je tedy stručně přehled zpráv, za které jsem byla v Evropském parlamentu přímo spoluodpovědná jako autorka nebo zpravodajka skupiny sociálních demokratů a kterým jsem se proto v uplynulém roce nejvíce, ale zdaleka nikoliv pouze jim, věnovala. Za každou z nich jsou hodiny a hodiny příprav a jednání, které nejsou na první pohled vidět, ale bez kterých nelze práci zpravodaje jménem druhé největší politické skupiny v Evropském parlamentu dělat, protože se nemůže pouze vézt a udělat si čárku do statistiky. Můj velký dík za uplynulý rok proto patří hlavně mému týmu spolupracovníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Vít Rakušan byl definitivně usvědčen ze lži

9:02 Rajchl (PRO): Vít Rakušan byl definitivně usvědčen ze lži

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.