Sehnalová (SOCDEM): Další šance pro děti s očními vadami

04.10.2023 17:14 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ortoptické ambulanci pro malé děti s očními vadami v mateřské škole ve Zlíně.

Sehnalová (SOCDEM): Další šance pro děti s očními vadami
Foto: Archiv ČSSD
Popisek: Olga Sehnalová

V tomto týdnu jsme v největší mateřské škole ve Zlíně slavnostně otevřeli ortoptickou ambulanci pro malé děti s očními vadami. Budou zde pod odborným dohledem zdravotníků z Krajské nemocnice T. Bati provádět různá cvičení tak, aby se některé oční vady mohly správným vedením významně zkorigovat a vidění u těchto dětí zlepšit.

Určitě má velký smysl, aby se tato tzv. ortoptická péče dostala dětem co nejdříve. Podle odborníkú je mezi třetím a šestým rokem pro dosažení nejlepších výsledků optimální věk. Proto jsem moc ráda, že se nyní tato možnost dětem v mateřské škole na Luční ulici ve Zlíně pilotně díky zdravotníkům z Krajské nemocnice T. Bati nabízí.

K dětskému ortoptickému stacionáři, který již řadu let provozuje Kroměřížská nemocnice ve svém areálu, kam rodiče s dětmi docházejí na intenzivní cvičení očí každý den, tak nyní přibude ve Zlínském kraji další možnost, kde se dětem s očními vadami mohou zkušené ortoptistky věnovat.

V této souvislosti se ale nedá nevzpomenout ani na kdysi vyhlášenou, bohužel dnes již neexistujíci “oční školu” v Kroměříži na Koperníkově ulici, kde byly děti dokonce ubytované a jezdily se sem léčilt snad z celé Moravy. Oční škola bývala v budově kláštera, která se po církevní restituci objektu přesunula pod křídla Kroměřížské nemocnice.

Bohužel, rozhodnutím pojišťovny, zbyl ze školy, kde byly děti po celou nezbytnou dobu ubytované, pouze denní stacionář. I když samozřejmě intenzita cvičení ve stacionáři se nemohla několikatýdennímu pobytu ve škole úplně vyrovnat, přesto mělo a má udržení dětské ortoptiky ve formě stacionáře v Kroměřížské nemocnici velký smysl.

Děti si šanci na dobrý zrak určitě zaslouží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (ANO): Kolik návrhů opozice bylo projednáno od začátku volebního období?

23:08 Vondráček (ANO): Kolik návrhů opozice bylo projednáno od začátku volebního období?

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 k zákonu o zemských znacích a vlajkách