Semelová (KSČM): Koncepce „do šuplíku“

02.09.2013 10:21

Vyjádření Marty Semelové, zastupitelky hl. m. Prahy a kandidátky KSČM pro volby do PS PČR, ke koncepci, která by měla řešit bezdomovectví v Praze.

Semelová (KSČM): Koncepce „do šuplíku“
Foto: red
Popisek: Poslankyně a zastupitelka Prahy 1 za KSČM, Mgr. Marta Semelová

Nezaměstnanost, zadlužení, exekuce… Zprávy o lidských osudech a rodinných tragédiích zaplavují dnes a denně média.  Česká republika současné doby, to je zhruba 700 tisíc lidí bez práce, z nichž mnozí nedostávají, díky škrtům pravicové koalice, ani korunu podpory. Bez práce je i pětina mladých lidí do 25 let.

Česká republika současné doby, to je chudoba a zadlužení, kdy nečekaný výdaj by podle průzkumů položil polovinu domácností. Osob s příjmem pod hranicí chudoby je u nás 990 tisíc. Česká republika současné doby, to je lichva a exekuce, jichž bylo v prvním pololetí tohoto roku nařízeno 320 tisíc. Česká republika současné doby, to je také alarmující počet 30 tisíc lidí bez domova, přičemž dalších 100 tisíc lidí je nebezpečím bezdomovectví přímo ohroženo.

A tak se přijímají nejrůznější koncepce, jak z toho ven. Přesněji řečeno, hledají se možnosti řešení dopadů a následků, ne příčin. Ty jsou totiž v podstatě kapitalistického systému, který rozděluje svět na chudé a bohaté, na zaměstnané a lidi bez práce, na ty, kteří žijí na úkor ostatních a na ty, kteří jim slouží. Proto současné koncepce nemohou jít po příčinách, ale pouze po zmírňování dopadů.

Tím nechci v žádném případě zlehčovat a znehodnocovat „koncepce řešení bezdomovectví“, které na různých úrovních vznikají. V tuto chvíli jsou potřebné a bylo by žádoucí je naplňovat. Jedna taková vznikla v posledních letech i v Praze. Obsahuje řadu dobrých námětů, vycházejících ze znalosti prostředí a podmínek, v nichž lidé bez střechy nad hlavou žijí. Snaží se postupnými kroky řešit například problém vážných zdravotních potíží, kdy nezřídka dochází k tomu, že zdravotní zařízení lidi bez domova nepřijme. Snaží se rozšiřovat počet lůžek v noclehárnách a ubytovnách, aby se snižovalo v zimním období riziko jejich umrznutí v pražských ulicích. Podporuje terénní práce, rozdávání jídla, pomoc sociální a právní. V koncepci je možno vyhledat konkrétní úkoly, jako je výstavba nových azylových domů a nocleháren, vybudování zdravotních zařízení a zubních ordinací přímo určených pro bezdomovce, zřízení tzv. domů na půl cesty apod.

Má to však jeden háček. Koncepce může být sebelepší, ale musí na její naplňování být i finanční prostředky. A ty chybí, respektive se ztrácejí v různých pražských tunelech, v najímání všemožných externích soukromých firem, v placení privátních právníků za úkony, které by měly být náplní práce magistrátních úředníků či v odměnách členů představenstev a dozorčích rad. Pak na obyčejného člověka, který potřebuje nutně pomoc, nezbývá ani vindra.

A tak slavná koncepce zůstane schovaná v šuplíku radního, který ji po určité době znovu opráší a do světa vykřičí, jak bude řešit bezdomovectví. Ve skutečnosti však pravice, nejen  na pražské radnici, problém bezdomovectví svými kroky nejen neřeší, ale neustále prohlubuje.

Mgr. Marta SEMELOVÁ, členka Zastupitelstva hl. m. Prahy, kandidátka KSČM pro volby do PS PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

9:05 Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

Většina senátorů a senátorek dnes odmítla projednat novelu občanského zákoníku, která řeší manželstv…